על רקע סכנת התלקחות במזרח התיכון בגיבוי ממשל ביידן־האריס, טראמפ מאיים לחזור לשלטון
ההיבריס של מלחמת הכיבוש וההשמדה, וקמפיין ה"חיסולים", בדרך לתקיפת ראווה באיראן
דף הבית
מי אנחנו
על מה אנחנו נאבקים.ות
אפשר שאלה על סוציאליזם?
כנס סוציאליזם
דברו איתנו / הצטרפות
תרומת סולידריות
תשלום דמי חברות
התנועה העולמית ISA
ארכיון כתבות
תקנון התנועה
דברו איתנו
תודה רבה!
ההודעה נשלחה, מצוין, נשתדל ליצור קשר בהקדם.
מינימום 30 עכשיו
הפגנה ראשונה בסימן קריאה להתגייסות העבודה המאורגנת
בתמיכת עשרות חברי ועדים התקיימה ההפגנה הראשונה להעלאת שכר המינימום ל־30 שקל לשעה
2,938

2,938

למעלה ממאה מפגינים ומפגינות, ובהם עובדים בשכר מינימום וחברי ועדים מההסתדרות ומכוח לעובדים, לקחו חלק בהפגנה הראשונה והאנרגטית שנערכה בתל אביב ביום שישי, 30 במאי, בקריאה להיאבק להעלאת שכר המינימום ל־30 שקל לשעה.

"אפילו עובדת בעלת ותק של 30 שנה לא משתכרת 30 שקל לשעה במעונות היום של נשי חירות. המטפלות עושות עבודת קודש, שדורשת המון משאבים, גם פיזיים וגם נפשיים, ועל כך נוסף גם הנזק של מצבן הכלכלי הקשה", נאמה בהפגנה ענת שחף, יו״ר ועד עובדות מעונות היום של ארגון נשי חירות. היא הסבירה כי "השינוי שאליו אנחנו מייחלים הוא להגיע לשכר מינימום של 30 שקל לשעה... לא די בחברי הכנסת כדי להשיג את השינוי, אנחנו צריכים להמשיך להיות בתודעה של הציבור... ואנחנו צריכים כמה שיותר התאגדויות עובדים!".

יו״ר ועד עובדי הבנק הבינלאומי חנוך לבנה שלח דברי ברכה להפגנה: "אני תומך במאבק להעלאת שכר המינימום ל־30 שקלים לשעה למען העובדים הצעירים ועובדי הקבלן אצלנו בבנק, ששכר היסוד שלהם נמוך יותר. אני מאמין שהוועדים המבוססים והחזקים, שיכולים להפעיל כוח והשפעה, צריכים לתמוך בוועדים החלשים יותר ובכלל העובדים במשק. זו המשמעות של סולידריות וניצחון במאבק הזה יחזק את כלל העבודה המאורגנת. אנחנו ננצח!".

עשרות חברי ועדים עובדים הוחתמו לקראת ההפגנה על קריאה להפגין ולהיאבק למען העלאת שכר המינימום ל־30 שקל לשעה. ערב ההפגנה הביאה ההירתמות הראשונית של חברי ועדים מההסתדרות את יו״ר ההסתדרות החדש, אבי ניסנקורן, להתבטאות ראשונה בנושא ולהכרזה שהנהגת ההסתדרות בראשותו תפעל להעלאת שכר המינימום. עם זאת, ניסנקורן לא הביע עדיין תמיכה ברורה בדרישה להעלאת שכר המינימום ל־30 שקל לשעה לפחות. טרם ההכרזה אף פעלו אנשי מנגנון מההסתדרות המזוהים עם תנועת "דרור ישראל" בניסיון לשכנע ואף להפעיל לחצים על חברי ועדים מההסתדרות שיסירו את שמם מרשימת חברי הוועדים החתומים על הקריאה. על הרקע הזה קראו דוברים בהפגנה, ובהם חברי ועדים מההסתדרות, להמשך בניית מאבק בשטח ולהתגייסות חברי ועדים, ועדים ובמיוחד הסתדרות העובדים עצמה באופן מלא ופעיל להשגת מינימום של 30 לשעה.

שי גלי מתנועת מאבק סוציאליסטי, שהנחה את האירוע, אמר כי יש לברך על ההצהרה של יו״ר ההסתדרות הנכנס בנושא והדגיש כי "חשוב שהנהגת ההסתדרות תביע תמיכה ברורה בהעלאת שכר המינימום ל־30 שקל לשעה לפחות, כצעד ראשון". הוא הסביר כי נחוצות גם פעולות מצד ההסתדרות וכלל ארגוני העובדים ובפרט הקמתו של "מטה מאבק חזק של כלל ועדי העובדים, של כלל ארגוני העובדים, שיתחיל כבר בשבועות הקרובים לארגן פעילויות הסברה, אסיפות הסברה, הפגנות ואפילו צעדים ארגוניים".

בהפגנה הוזכר ההישג ההיסטורי של המאבק בסיאטל, ארה״ב, שהצליח להביא השבוע להעלאת שכר המינימום שם ל־15 דולר לשעה.

מינימום 30 — גם לנוער ולנכים!

הסיסמאות בהפגנה יצאו גם נגד האפליה בתשלום שכר מינימום לנערים עובדים ולבעלי מוגבלויות.

במהלך ההפגנה הוחתמו למעלה מ־300 עוברים ושבים על עצומת תמיכה במאבק, רבים התנדבו לקחת חלק בפעילויות הסברה נוספות בשטח. כמו כן הוצגו בהפגנה עצומות עם 2,500 שמות שאספה בשבועות האחרונים קבוצת סטודנטיות לעבודה סוציאלית מבאר שבע.

תנועת העובדים והעובדות הסוציאליות "עתידנו" פירסמה לקראת ההפגנה גילוי־דעת חשוב שמסביר מדוע גם היא קוראת להפגין ולהיאבק, ומתגייסת הן לטובת המאבק להעלאת שכר המינימום והן לטובת המאבק להעסקה ישירה במשק. גילוי־הדעת סיפק תשובה גם לטענות מצערות שעלו ברקע מצד מספר פעילים ופעילות ב"קואליציה להעסקה ישירה" לפיהן המאבק להעלאת שכר המינימום "גונב את הפוקוס" מהמאבק לחיסול ההעסקה הקבלנית במשק. עתידנו הסבירה כי שיטת ההעסקה הקבלנית "מעצם הווייתה מהווה פגיעה וניצול בוטה של עובדים ועובדות", אך כי אותו הדבר תקף גם לגבי "תשלום שכר מינימום שאינו תואם ליוקר המחיה הקיים... זהו מאבק הכרחי וסולידרי במדינת ישראל של שנת 2014, שבה גם אנשים ונשים שעובדים ועובדות למחייתם לעתים קרובות חיים וחיות בעוני". עוד נכתב בהצהרה כי "כעובדות סוציאליות, המשתייכות למעמד העובדות והעובדים, ומאידך פוגשות פונים ופונות בשירותים החברתיים, אשר גם הם משתייכים למעמד העובדים, אנו חשופות משני העברים הללו לפגיעה הקשה של שכר נמוך ושל תנאי העסקה פוגעניים ונצלניים בעובדים ובעובדות ובבני משפחותיהם". בהפגנה נשאה דברים חברת הנהגת עתידנו, יעל לוין.

באי ההפגנה הוזמנו להגיע ולחזק את ההפגנות שמתוכננות בירושלים בעוד כשבוע למען ביטול הפגיעה בקצבאות הילדים ולמען העסקה ישירה, בקריאה לחבר בין המאבקים על תנאי העבודה והמחיה.

עוד דיברו באירוע רכזת מטה מרכז של ארגון כוח לעובדים, יעל סיני; פעיל מאבק סוציאליסטי, שחר בן־חורין; חבר ועד עובדי מינהל ומשק בבית־חולים ממשלתי, אלי יוסף; ויו״ר ועד הפעולה באחת מרשתות המזון המהיר, אבי רביע. בהפגנה לקחו חלק גם חברי ועדים מהמכללה האקדמית ת״א–יפו, מחיפה כימיקלים צפון, מהאוניברסיטה הפתוחה וממקום עבודה נוסף המאורגן בהסתדרות. ותיק הפנתרים השחורים כוכבי שמש, חברת מועצת עיריית תל־אביב שלי דביר ("עיר לכולנו") וחבר הכנסת דב חנין (חד״ש) הגיעו אף הם לתמוך באירוע.

בניית המאבק בשטח

את היוזמה להפגנה ראשונה ולגיוס תמיכה מצד חלקים בעבודה המאורגנת העלנו בתנועת מאבק סוציאליסטי מתוך תפיסה שכדי לנצח המאבק צריך להסתמך על הכוח של מעמד העובדים ברחובות ובמקומות העבודה. זאת בניגוד להסתמכות על שדלנות ושכנוע של פוליטיקאים קפיטליסטים שמשתייכים למפלגות אשר מקדמות ביומיום מדיניות הפוגעת בעובדים ובעניים, ואשר צפויים להיות הראשונים להתקפל בפני לחצים מצד בעלי ההון, לרבות לחצים שיופעלו בשמם מצד פקידי האוצר ובעזרת הפעלת משמעת קואליציונית.

האפשרות להשיג את הדרישה להעלאת שכר המינימום ל־30 שקל לשעה תלויה ישירות במידת ההתגייסות הפעילה וההתארגנות של שכבות רחבות למאבק הזה, כחלק מהמאבק על תנאי העבודה והמחיה. נחוצה יותר ממחאה ציבורית. כוחה של העבודה המאורגנת הוא ה"שיניים" שדרושות למאבק הזה כדי לנצח. בעוד שח״כ חנין, שהגיש הצעת חוק בנושא, תרם בהחלט לחשיפת הדרישה לציבור רחב, חד״ש שגתה לדעתנו כשפעלה בחודש האחרון ליצירת רושם כאילו "רוב הכנסת איתנו", על רקע חתימת רוב חברי הכנסת על הצעת החוק לקראת ההצבעה הטרומית בעוד כחודש.

ראוי להדגיש כי הקמפיין עצמו לא החל בכנסת. היוזמה הגיעה מארגון כוח לעובדים, שאימץ את הדרישה באסיפה של חברי ועדים בחודש מרץ האחרון. למעשה את הרעיון לקמפיין כזה העלה תחילה חבר הנהגת כוח לעובדים עמי וטורי בכנס סוציאליזם 2013 שנערך בדצמבר האחרון, במסגרת דיון בנושא העבודה המאורגנת, שעסק בצורך בקידום שיתוף פעולה חוצה־ארגונים בין חברי ועדים לטובת המאבקים בשחיקת השכר, בהפרטות ובגזירות הכלכליות.

קואליציית הכוחות שהחלה להירקם סביב ההפגנה הראשונה — ארגון כוח לעובדים, תנועת מאבק סוציאליסטי, תנועת העובדות והעובדים הסוציאליים עתידנו, ועד עובדי אגד תעבורה, ארגון הסגל הזוטר באוניברסיטת בן־גוריון, והתמיכה מצד למעלה מ־30 חברי ועדים וקבוצות נוספות — מחזקת את הפוטנציאל לבניית מאבק משמעותי בשטח להשגת הדרישה.


הצטרפו למאבק!
מול ממשלת הון גזענית, כיבוש וסכסוך ללא סוף באופק, ומול שיטה קפיטליסטית שמנציחה אוליגרכיה מושחתת, אי־שוויון, אפליה, מלחמות והרס סביבתי — נדרש מאבק לשינוי שורשי. מאבק סוציאליסטי היא תנועה של רעיונות בפעולה, עם ניסיון בשטח ועם שותפים ושותפות בעשרות מדינות. אנחנו מעורבים במחאות ובמאבקים, ומקדמים סולידריות והתארגנות במטרה לסייע להם לנצח, כחלק מהמאבק לשינוי סוציאליסטי. הצטרפו אלינו במאבק לבניית אלטרנטיבה סוציאליסטית!


תנועת מאבק סוציאליסטי
ת.ד. 125, תל אביב–יפו 6100101
[email protected]
054.818.44.61 | 054.818.44.62
מאבק סוציאליסטי היא תנועה סוציאליסטית הנאבקת למען חברה סוציאליסטית ודמוקרטית, המושתתת על צדק חברתי, שלום ושוויון. התנועה שותפה ב־ISA, התאחדות בינלאומית המאגדת תנועות ומפלגות סוציאליסטיות בעשרות ארצות ברחבי העולם.