על רקע סכנת התלקחות במזרח התיכון בגיבוי ממשל ביידן־האריס, טראמפ מאיים לחזור לשלטון
ההיבריס של מלחמת הכיבוש וההשמדה, וקמפיין ה"חיסולים", בדרך לתקיפת ראווה באיראן
דף הבית
מי אנחנו
על מה אנחנו נאבקים.ות
אפשר שאלה על סוציאליזם?
כנס סוציאליזם
דברו איתנו / הצטרפות
תרומת סולידריות
תשלום דמי חברות
התנועה העולמית ISA
ארכיון כתבות
תקנון התנועה
דברו איתנו
תודה רבה!
ההודעה נשלחה, מצוין, נשתדל ליצור קשר בהקדם.
דיווח
ההפגנות לשחרור החטופים: לדרוש עצירת אש מיידית ועסקה כוללת, כחלק ממאבק בממשלת "המחדל"
אלפים הפגינו בשני מוקדים בקפלן במוצ״ש ודרשו להחזיר את החטופים ■ במוקד "מחדל 23'" נשמעו קריאות להתפטרות נתניהו
711

711

בתחילת השבוע ה־3 למלחמה המדממת, ההפגנה ברחוב קפלן בתל אביב במוצ״ש האחרון (21.10) גדלה משמעותית ביחס למוצ״ש הקודם: כ־2,000 הצטופפו בשני מוקדים סמוכים, עם זרם אנשים ביניהם, מול בסיס הקריה, לעומת מאות שהתכנסו אז במוקד אחד.

עוד קודם התקיימו משמרות מחאה קטנות בדרישה לשחרור החטופים המוחזקים בידי חמאס. היוזמה הגיעה במקור ממשפחות חטופים כדי להגביר לחץ לקיום עסקת חילופי שבויים. היא התפתחה יחד עם תזוזה של חלקן ושל גורמים נוספים להפנות אצבע מאשימה על המשבר לנתניהו ולשותפיו לממשלה.

ההתבדלות לשני מוקדים איפשרה למשפחות החוששות או מסתייגות מזיהוי "פוליטי" לקיים אירוע המתמקד בקריאה לשחרור החטופים, ואילו במוקד השני, המצומצם יותר בינתיים, הושמעו קריאות להתפטרות ולכליאת נתניהו. את המוקד הזה מובילה התארגנות "מחדל 23'" — חבירת גורמים שהיו מעורבים בתנועה נגד "ההפיכה המשפטית", ספציפית הגורמים הממסדיים יותר, מה"מרכז־ימין".

ייתכן ששחרור שתי החטופות בעלות האזרחות האמריקאית לילה קודם דירבן התגייסות. ממשלת נתניהו–גנץ לא נתפסת כמי שסייעה לשחרורן, ובכל זאת הייתה בהפגנה תקווה שהפעלת לחץ על הממשלה תוכל לשאת פרי.

"אין דבר יותר חשוב — כל נעדר צריך לשוב"

במוקד ההפגנה לשחרור החטופים ניכר חוסר אמון בטיפול הממשלה בסוגייה, כפי שעלה גם מהסיסמאות שנקראו במגפון: "אוזל לנו הזמן", "תתעוררו. מתי הם יחזרו?!", "אין נושאים יותר דחופים, תחזירו את החטופים".

גם אם הרוב במוקד הזה נטו שלא לתקוף את הממשלה ישירות, עצם הפעלת הלחץ בסוגייה, הזוכה לאהדה רחבה, מאתגרת את הממשלה. נזכיר שבישיבת הממשלה ב־7.10 הפציר השר סמוטריץ': "להכות בחמאס באכזריות, לא לקחת את השבויים בשיקול משמעותי".

בשולי אותה הפגנה נשמעו גם קריאות ברורות לעסקה מיידית של חילופי שבויים ואסירים, ואפילו לשחרור כולל של "כולם תמורת כולם", אם כי נראה שההיגיון המוביל בינתיים גם מאחורי הבודדים שהעלו את הסיסמה הזאת הוא גישת שני שלבים: שחרור החטופים הישראלים תחילה, ובשלב הבא, הסלמה צבאית מחודשת או מה שממשלת ישראל תחליט. פה ושם אפשר היה לראות גם שלטים שקוראים להפסקת אש מיידית, אבל הם היו בודדים.

שלטים שהודבקו על החומה של הקריה בשבוע שעבר וכללו קריאות כמו "הם (החטופים) משלמים את המחיר על הנקמה שלכם" ו"די למלחמה" הוסרו או כוסו בשלטים אחרים. אבל ההפצצות המסיביות בעזה גובות מחיר אנושי בלתי נתפס, בין השאר, עם מעל 2,000 ילדים פלסטינים שנספו. אותן הפצצות גם מסכנות את חיי החטופים הישראלים ולא מקדמות בשום צורה פתרון למשבר.

"אסור להשאיר אותו שנייה אחת בשלטון"

במוקד "מחדל 23'" הושמעו קריאות דוגמת "אסור להשאיר אותו שנייה אחת בשלטון". הפניית האצבע המאשימה כלפי נתניהו וממשלתו מתכתבת עם סנטימנט חזק בחברה הישראלית. מספר שרים גורשו בידי תושבים מקהילות נפגעות בדרום כשבאו לבקר בבתי חולים או במלונות המשכנים מפונים. בניגוד לסבבי מלחמה קודמים שהתאפיינו בעלייה בתמיכה במפלגת השלטון, 'הליכוד' מתרסק בסקרים.

הקריאה לנתניהו להתפטר התחברה למסרים הצרים של הפלג הממסדי יותר בתנועת המחאה נגד "ההפיכה המשפטית", על היותו רוה״מ מנותק, זחוח, מושחת וחומס שררה, המוקף בגורמים משיחיים וכיו״ב. אבל עלו גם מסרים רחבים יותר על חוסר מענה מצד רשויות הרווחה לשורדות ושורדי הטבח בדרום ועוד. עם זאת, הדרישה לנתניהו להתפטר לוותה למעשה בקריאה ל"ידיים כשירות" יותר על הגה השלטון, כדי להמשיך ולא לעצור את המלחמה, ולא מתוך התנגדות יסודית למכלול סדר־היום של הממשלה.

היו פה ושם מפגינים גם במוקד הזה שהחזיקו שלטים הקוראים להפסקת אש. אולם המסרים של הדוברים מה"מרכז־ימין" לא הציעו חלופה מהותית, ובוודאי שלא התייחסו להיבטים של רדיפת מתנגדי מלחמה וערבים־פלסטינים, או לאפליה ודיכוי לאומי, למדיניות המצור ולאלפי הקורבנות הפלסטינים של ההפצצות ברצועה.

למרות זאת, התפתחות משמרות המחאה אינה מספקת רוח גבית לממשלה אלא מאתגרת אותה ומדגישה עד כמה נתניהו מסתכן בהתפוצצות זעם ציבורי. ככל שהמשבר יתמשך, חלקים רחבים יותר בציבור הישראלי עשויים לחדד מסקנות לגבי הצורך לחזור לרחובות ולהיאבק מול הממשלה ומול מכלול סדר היום של הימין הקפיטליסטי, כולל הימין המשיחי והקיצוני, הנושאים באחריות הישירה לבעיות שהובילו למשבר הדמים הנוכחי מלכתחילה — ובאופן מרכזי, השלטת מצור, כיבוש, עוני ודיכוי לאומי על מיליוני פלסטינים כחלק מ"ניהול הסכסוך".

משמרות המחאה צריכות להתרחב, אבל כדי להשיג פתרון גם לדרוש לעצור מיידית את ההפצצות, שרק מעצימות את מעגל הדמים, להתנגד לפלישה קרקעית, ולקדם עסקת חילופי שבויים ואסירים מהירה וכוללת במסגרת הסדר מיידי להפסקת אש, כחלק ממאבק בממשלת "המחדל", ובמדיניות של דיכוי לאומי ושלטון הון.

הצטרפו למאבק!
מול ממשלת הון גזענית, כיבוש וסכסוך ללא סוף באופק, ומול שיטה קפיטליסטית שמנציחה אוליגרכיה מושחתת, אי־שוויון, אפליה, מלחמות והרס סביבתי — נדרש מאבק לשינוי שורשי. מאבק סוציאליסטי היא תנועה של רעיונות בפעולה, עם ניסיון בשטח ועם שותפים ושותפות בעשרות מדינות. אנחנו מעורבים במחאות ובמאבקים, ומקדמים סולידריות והתארגנות במטרה לסייע להם לנצח, כחלק מהמאבק לשינוי סוציאליסטי. הצטרפו אלינו במאבק לבניית אלטרנטיבה סוציאליסטית!


תנועת מאבק סוציאליסטי
ת.ד. 125, תל אביב–יפו 6100101
[email protected]
054.818.44.61 | 054.818.44.62
מאבק סוציאליסטי היא תנועה סוציאליסטית הנאבקת למען חברה סוציאליסטית ודמוקרטית, המושתתת על צדק חברתי, שלום ושוויון. התנועה שותפה ב־ISA, התאחדות בינלאומית המאגדת תנועות ומפלגות סוציאליסטיות בעשרות ארצות ברחבי העולם.