על רקע סכנת התלקחות במזרח התיכון בגיבוי ממשל ביידן־האריס, טראמפ מאיים לחזור לשלטון
מורה פלסטיני שורד תחת מלחמת ההשמדה ברצועת עזה
דף הבית
מי אנחנו
על מה אנחנו נאבקים.ות
אפשר שאלה על סוציאליזם?
כנס סוציאליזם
דברו איתנו / הצטרפות
תרומת סולידריות
תשלום דמי חברות
התנועה העולמית ISA
ארכיון כתבות
תקנון התנועה
דברו איתנו
תודה רבה!
ההודעה נשלחה, מצוין, נשתדל ליצור קשר בהקדם.
אופוזיציה סוציאליסטית חוצה גבולות
תנועת מאבק סוציאליסטי היא החטיבה הישראלית של אירגון ה־CWI, אירגון בינלאומי שפועל כיום ב־40 ארצות ונילחם נגד הגלובאליזציה הקפיטליסטית ולמען עולם סוציאליסטי ודמוקרטי. קצת על פעילותן של המפלגות־האחיות שלנו באירלנד ובאנגליה בתקופה האחרונה
1,849

1,849

אירלנד — SocialistParty.net

אירלנד היא אחת הארצות שנפגעו באופן עמוק מהמשבר העולמי. אחוז דורשי־העבודה בה עמד בספטמבר על 13% וממשיך לטפס. עובדים, צעירים ופנסיונרים יצאו להיאבק נגד הניסיון לגרום להם לשלם את מחיר המשבר הקפיטליסטי דרך פגיעה בשירותים החברתיים, במישרות, בשכר ובפנסיות. על הרקע הזה היו עמיתינו מהמפלגה הסוציאליסטית באירלנד (Socialist Party) מעורבים במספר מאבקים וקמפיינים. המפלגה הסוציאליסטית קוראת להשקעה ממשלתית מאסיווית בתוכנית דיור ציבורי, ולהלאמת הבנקים והתאגידים הגדולים בענף הבנייה, ולהעברתם לניהול דמוקרטי בידי העובדים.

בבחירות לפרלמנט האירופי שהתקיימו בחודש יוני נבחר חבר המפלגה ג׳ו היגינס למושב מטעם העיר דאבלין. בבחירות העירוניות שהתקיימו במקביל נבחרו שישה נציגים מהמפלגה למושבים במועצות העירוניות. הישגים אלה חשובים במיוחד על רקע פשיטת־הרגל וההיחלשות של מפלגות שמאל כה רבות שהשלימו עם הקפיטליזם או שלא הצליחו להציב אלטרנטיווה ברורה ואסטרטגיית מאבק, ופינו את מקומן לטובת מפלגות ימין פופוליסטיות.

המפלגה השלטת באירלנד, המפלגה הרפובליקנית האירית, פ׳יאנה פ׳ול (Fianna Fáil), ספגה מפלה קשה בבחירות כתוצאה מהצבעת הענשה שבאה במחאה על שחיתות שלטונית ועל חלקה של הממשלה במשבר הכלכלי ובמדיניות התגובה אליו, שביזבזה סכומי עתק מכספי משלמי המיסים לטובת חילוץ בעלי־הון, בעוד שהציבור הרחב העובד נדרש "להדק חגורה".

המפלגה הסוציאליסטית הדגישה בהסברתה בשטח, באמצעות חומרים כתובים, בתקשורת ובאתר האינטרנט של המפלגה, את הצורך להגן על האינטרסים של האנשים העובדים והעניים, להקים מפלגה רחבה חדשה שתשלב כוחות של איגודים ואירגונים שונים למטרה זו, ולהיאבק למען שינוי סוציאליסטי של החברה, ועל הבסיס הזה גם נבחרו נציגיה, ובהם היגינס, שהוא פעיל מוכר, שהיה שנים רבות גם חבר הפרלמנט האירי, וידוע במחוייבותו למאבקי העובדים.

היגינס והמפלגה הסוציאליסטית ידועים גם בתקופה האחרונה בעקבות הקמפיין שהובילו נגד אישור אמנת ליסבון באירלנד. האמנה אמורה להביא לביצוע שינויים מבניים במוסדות האיחוד האירופי, שכוללים התקפות כלכליות על העובדים באירופה והאצה של מירוץ חימוש, במטרה להקל על בעלי־ההון באירופה להתמודד כגוש מול שאר מעצמות העולם. לאחר שהאמנה נדחתה תחילה במשאל־עם שנערך ביוני 2008, היא אושרה לבסוף באוקטובר 2009, לאחר שהממשלה ובעלי־הון ניצלו את החששות מפני המשבר הכלכלי והשקיעו הון עצום בתעמולת הפחדה בנושא. מדובר באמנה שמשרתת את התאגידים הגדולים ולא את האנשים העובדים. המפלגה הסוציאליסטית פועלת למען אירופה סוציאליסטית, שהעושר והמשאבים בה יהיו בשליטת הציבור וינוהלו באופן דמוקרטי, לתועלת ולא למטרות רווח.

צפון־אירלנד — SocialistPartyNI.net

בצפון־אירלנד, במחוז פ׳רמאנה (Fermanagh), הודיע בספטמבר חבר מועצה ממפלגת השמאל "שין פ׳יין" (Sinn Féin) על התפטרותו ועל מעבר למפלגה הסוציאליסטית — המפלגה האחות של תנועת מאבק סוציאליסטי. לדבריו הוא לא יכל להישאר במפלגה שטוענת להיותה סוציאליסטית אך בפועל מיישמת מדיניות של קיצוצים, פיטורים והפרטות. הוא הסביר גם שנחוצה אופוזיציה רחבה, חוצה עדוֹת, למדיניות הכלכלית של הימין, ואת זה אין ביכולתה של מפלגה עדתית־קאתולית כמו ה"שין פ׳יין" לקדם.

"אני משוכנע ששינוי יכול לבוא רק אם מעמד העובדים, המובטלים והנוער יתארגנו לשנות את הסטאטוס קוו... האמת העצובה היא שאם נחכה לשינוי מצד המפלגות הפופוליסטיות, עוד נמשיך לחכות הרבה זמן. העובדים צריכים להתארגן בעצמם נגד קיצוצים ולהגן על מישרות. אחרי שחיפשתי אני משוכנע שהמפלגה הסוציאליסטית מציעה פלטפורמה להוביל ולבנות קמפיינים שכאלה ושהיא נחושה להשיג שינוי יסודי באופן בו החברה מאורגנת".

אנגליה־וויילס — SocialistParty.org.uk

באנגליה־ווילס פוטר בחודש מאי רוב וויליאמס, יו״ר ועד עובדי מפעל החלפים לרכב לינאמאר (Linamar) וחבר המפלגה הסוציאליסטית. העילה הרשמית לפיטורים הייתה "הפרת אמון חסרת־תקנה". בהתחשב ברקורד של וויליאמס כנציג עובדים מיליטאנטי ונאמן, היה ברור לכול עמיתיו שהסיבה האמיתית לפיטורים היא שהוא נאמן יותר מדי לעובדים ולא ממהר להתפשר עם ההנהלה. לאחר שהעובדים נקטו בפעולת סולידאריות מיידית ועזבו את עמדותיהם, הוחזר תחילה וויליאמס לעבודתו, אך פוטר שנית כעבור ימים ספורים, והפעם תוך הפעלת לחץ ואיומים על עובדים נוספים, כדי שלא יתערבו. אבל מה שעמד כאן על הפרק הוא לא רק המישרה של וויליאמס, אלא זכותם של העובדים לייצוג נאמן ולוחמני.

עובדי המפעל והאיגוד המקצועי פעלו למען השבתו לעבודה ובהפגנת סולידאריות מדהימה הם הצליחו לעשות זאת. הייתה נכונות מצד העובדים לצאת לשביתה ללא הגבלת זמן. כבר בשבוע שבו פוטר אורגנה אסיפת מחאה. כחלק מהקמפיין נישלח וויליאמס על־ידי האיגוד לארה״ב, למפעל של Ford בקנזאס, שמקבל את החלפים שמיוצרים בלינאמאר. עד מהרה התברר ששביתה כללית בלינאמאר הייתה מביאה לעצירת העבודה גם במפעל בקנזאס.

במצב הזה ההנהלה גילתה שאין לה ברירה ונאלצה להחזיר את רוב לעבודה.

הצטרפו למאבק!
מול ממשלת הון גזענית, כיבוש וסכסוך ללא סוף באופק, ומול שיטה קפיטליסטית שמנציחה אוליגרכיה מושחתת, אי־שוויון, אפליה, מלחמות והרס סביבתי — נדרש מאבק לשינוי שורשי. מאבק סוציאליסטי היא תנועה של רעיונות בפעולה, עם ניסיון בשטח ועם שותפים ושותפות בעשרות מדינות. אנחנו מעורבים במחאות ובמאבקים, ומקדמים סולידריות והתארגנות במטרה לסייע להם לנצח, כחלק מהמאבק לשינוי סוציאליסטי. הצטרפו אלינו במאבק לבניית אלטרנטיבה סוציאליסטית!


תנועת מאבק סוציאליסטי
ת.ד. 125, תל אביב–יפו 6100101
[email protected]
054.818.44.61 | 054.818.44.62
מאבק סוציאליסטי היא תנועה סוציאליסטית הנאבקת למען חברה סוציאליסטית ודמוקרטית, המושתתת על צדק חברתי, שלום ושוויון. התנועה שותפה ב־ISA, התאחדות בינלאומית המאגדת תנועות ומפלגות סוציאליסטיות בעשרות ארצות ברחבי העולם.