על רקע סכנת התלקחות במזרח התיכון בגיבוי ממשל ביידן־האריס, טראמפ מאיים לחזור לשלטון
ההיבריס של מלחמת הכיבוש וההשמדה, וקמפיין ה"חיסולים", בדרך לתקיפת ראווה באיראן
דף הבית
מי אנחנו
על מה אנחנו נאבקים.ות
אפשר שאלה על סוציאליזם?
כנס סוציאליזם
דברו איתנו / הצטרפות
תרומת סולידריות
תשלום דמי חברות
התנועה העולמית ISA
ארכיון כתבות
תקנון התנועה
דברו איתנו
תודה רבה!
ההודעה נשלחה, מצוין, נשתדל ליצור קשר בהקדם.
מחאת הסטודנטים העולמית
דיווח מהשטח: התנפלות ברוטלית של משטרת ניו יורק על מאהל המחאה נגד הטבח בעזה
עשרות מאהלי מחאה הוקמו ברחבי ארה״ב, ומשם התפשטו למוקדים ברחבי העולם ועוררו אהדה גם בקרב תושבים נצורים ברצועת עזה ■ דיווח מהעימותים בקמפוסים בניו יורק
317

317

ביום שלישי, 30 באפריל, לקראת הלילה, חברי וחברות סניף ניו יורק של תנועת 'אלטרנטיבה סוציאליסטית' בארה״ב יצאו לרחובות שעה שמאות שוטרים של כוחות השיטור בקמפוסים ושל משטרת ניו־יורק (NYPD) הופיעו במאהלי המחאה באוניברסיטת קולומביה (CU) והסיטי קולג׳ של ניו יורק (CCNY, כחלק ממערך אוניברסיטת העיר ניו יורק, CUNY) במטרה להטיל אימה על סטודנטים וסטודנטיות שהפגינו בקריאה להפסקת אש בעזה.

ראוי להזכיר שה־30 באפריל הוא גם יום השנה להסתערות ב־1968 של אלפי שוטרים שפלשו לקמפוס אוניברסיטת קולומביה בהוראת ההנהלה כדי לעצור בפראיות למעלה מ־700 סטודנטים וסטודנטיות שנאבקו לעצירת המלחמה האימפריאליסטית של ארה״ב בווייטנאם.

הפעם, בלילה שבין ה־30 באפריל ל־1 במאי נעצרו בניו יורק לבדה כ־300 מפגינות ומפגינים, בהם סטודנטים, סגל ותומכים. העצורים שוחררו בהמשך, אך רבים עומדים בפני איום הגשת כתב אישום. למחרת פשטו כוחות משטרה גם באוניברסיטת פורדהם, בין שורת מאהלי המחאה שהתארגנו ברחבי העיר. נכון ל־10 במאי, נותר רק מאהל מחאה אחד, בקמפוס האוניברסיטה הפרטית ניו סקול, שהוקם מחדש לאחר הפשיטות על כלל מאהלי המחאה בעיר. במקרה זה הוא הוקם בידי הסגל, לאחר שכוח השיטור בקמפוס פירק את מאהל המחאה שהקימו הסטודנטים. סטודנטים הצטרפו מחדש למאהל, למרות האיום בפשיטות פראיות נוספות מצד משטרת ניו יורק.

המאהלים בסיטי קולג׳ ובאוניברסיטת קולומביה פעלו במשך כשבועיים ברציפות עד שהנהלות המוסדות פנו לצעדים לרמיסתם, החל מאוניברסיטת קולומביה שאיימה תחילה להשעות סטודנטים שלא יתפנו. האיומים הסלימו במהרה לדרישה לסילוק מהלימודים של כל מי שלקחו חלק בהשתלטות על היכל המילטון (אחד הבניינים המרכזיים בקמפוס), שהסטודנטים שינו את שמו ל"היכל הינד" על שם הינד רג׳ב (هند رجب), הילדה הפלסטינית בת ה־6 שנורתה למוות בידי הצבא הישראלי עם כל משפחתה הנמלטת ו־2 הפרמדיקים שהגיעו לחלצה ב־29 בינואר בעיר בעזה במסגרת המתקפה הג׳נוסיידית שמנהל שלטון הימין הישראלי. ההשתלטות על ההיכל ייצגה טקטיקת הסלמה אמיצה בתגובה לאיומי ההנהלה בפשיטות משטרתיות.

בשעות אחה״צ ב־30 באפריל הורחבו צעדי התקיפה נגד הסטודנטים שעה שכוחות שיטור הקמפוס בסיטי קולג׳ הקימו מחסומים מסביב לבנייני הקמפוס והחלו לרסס גז פילפל לעבר מפגינים, בהם אחד מחברי 'אלטרנטיבה סוציאליסטית'. בתוך שעות, מאות שוטרים הופיעו בשני הקמפוסים כדי להלך אימים על המחאה כולה. מנגד, באוניברסיטת קולומביה החלה הפגנה בסביבות 19:00, שעה שפעילים ופעילות נגד המלחמה בעזה ניסו להרחיק את כוחות המשטרה מסביבת המאהל. הורדת הידיים הזאת נמשכה לתוך הלילה, עם סטודנטים ומפגינים שנצמדו לקרקע ואפילו חסמו אוטובוסים של משטרת ניו יורק שהובאו להובלת העצורים. סצנה דומה התרחשה בסיטי קולג׳, כשסטודנטים פתחו בהשתלטות על בניין בקמפוס ומייד הותקפו בידי המשטרה עם אלות וגז פילפל. בשני הקמפוסים, מפגינים ומפגינות עיכבו את המשטרה עד קרוב לשעה 23:00, כשהחלו המעצרים ההמוניים.

נוכח הפשיטות ומתוך סולידריות עם הסטודנטיות והסטודנטים שלהם, מרצות ומרצים מהמוסדות האקדמיים של מערך אוניברסיטת העיר ניו יורק — חברות וחברים מהשורה באיגוד 'קונגרס הסגל המקצועי' (PSC) — התארגנו ליום של היעדרות על בסיס דיווח מחלה ב־1 במאי. מדובר בנקודת ציון דרמטית שכן פעולות כאלו אינן חוקיות בניו יורק לפי 'חוק טיילור' (חוק של מדינת ניו יורק מ־1967 המכתיב בוררות חובה בשירותים הציבוריים בסכסוכי עבודה, תוך איום בקנסות ובמאסר נגד צעדי עיצומים ושביתות). אפילו שהנהגת האיגוד יצאה נגד הפעולה, למעלה מ־200 מרצות ומרצים השתתפו.

ב־29 באפריל דווח על למעלה מ־70 מאהלי מחאה ברחבי ארה״ב לבדה, לא כולל מאהלים נוספים בצרפת, איטליה, ברחבי בריטניה, באוסטרליה ובתוניסיה. סטודנטים וסגל ברחבי העולם מעלים דרישות סביב קריאות להפסקת אש, הפסקת השקעות של כספי מוסדות אקדמיים במוסדות הקשורים לכיבוש הישראלי, וסוף לסיוע הצבאי למדינת ישראל.

קולות הפגנות הסולידריות הצליחו להגיע גם עד לרצועת עזה. ב־1 במאי, תושבים בדיר אל־בלח שבמרכז רצועת עזה אירגנו מפגן תמיכה בהפגנות המחאה באוניברסיטאות ברחבי העולם. מפגינים מכל הגילאים החזיקו דגלי פלסטין ושלטים עם שמות של מוסדות אקדמיים דוגמת אוניברסיטת קולומביה, אוניברסיטת קליפורניה (UCLA), אוניברסיטת מינסוטה ואוניברסיטת ייל. תמונה מרפיח הראתה אוהל ועליו הכיתוב: "תודה לכם סטודנטים על סולידריות עם עזה, המסר שלכם הגיע".

המעמד השליט בארה״ב, ומשרתיו בהנהלות האוניברסיטאות, מעוניינים שסטודנטים ועובדים יחשבו שאין בכוחם שלהם לעשות דבר אל מול המתקפה המחרידה על עזה. השבועות האחרונים המחישו את ההפך, עם מפגן כוח מסטודנטים וסגל בממדים שלא נראו כבר עשורים.

תנועת 'אלטרנטיבה סוציאליסטית' קוראת ל:
  • הפסקת השקעות של כספים המוחזקים בידי מוסדות אקדמיים ואחרים במוסדות מדינתיים ופרטיים הקשורים בכיבוש הברוטלי המושלט על מיליוני פלסטינים.
  • הרחבת המאבק לכל קמפוס, ואל מרכזי הערים, ובניית תנועה המונית של סטודנטים ואנשים עובדים לעצירת מרחץ הדמים.
  • בניית מהלכים ארציים של יציאות מחאה ושביתות להשבתת הקמפוסים ברחבי ארה״ב.
  • סיום כלל התמיכה הצבאית של ארה״ב במדינת ישראל.
  • לא לביידן, לא לטראמפ — לקדם צעדים בדרך להקמת מפלגה חדשה מתנגדת מלחמה למען האנשים העובדים.
נמשיך להיאבק למען:
  • סיום מיידי של מתקפת הדמים על רצועת עזה!
  • סוף לכיבוש, למצור ולמפעל ההתנחלויות.
  • מאבק להקמת מדינה פלסטינית עצמאית, דמוקרטית, סוציאליסטית, ושוות זכויות, ומאבק לדמוקרטיה ולשינוי סוציאליסטי בישראל ובאזור, תוך הבטחת שוויון זכויות לכל האומות ולכלל המיעוטים.

סולידריות עם סטודנטיות וסטודנטים הממשיכים לקדם כעת את המאבק הזה בקמפוסים שלהם.

*   גירסה מעודכנת של דיווח שהתפרסם במקור ב־2 במאי.
הצטרפו למאבק!
מול ממשלת הון גזענית, כיבוש וסכסוך ללא סוף באופק, ומול שיטה קפיטליסטית שמנציחה אוליגרכיה מושחתת, אי־שוויון, אפליה, מלחמות והרס סביבתי — נדרש מאבק לשינוי שורשי. מאבק סוציאליסטי היא תנועה של רעיונות בפעולה, עם ניסיון בשטח ועם שותפים ושותפות בעשרות מדינות. אנחנו מעורבים במחאות ובמאבקים, ומקדמים סולידריות והתארגנות במטרה לסייע להם לנצח, כחלק מהמאבק לשינוי סוציאליסטי. הצטרפו אלינו במאבק לבניית אלטרנטיבה סוציאליסטית!


תנועת מאבק סוציאליסטי
ת.ד. 125, תל אביב–יפו 6100101
[email protected]
054.818.44.61 | 054.818.44.62
מאבק סוציאליסטי היא תנועה סוציאליסטית הנאבקת למען חברה סוציאליסטית ודמוקרטית, המושתתת על צדק חברתי, שלום ושוויון. התנועה שותפה ב־ISA, התאחדות בינלאומית המאגדת תנועות ומפלגות סוציאליסטיות בעשרות ארצות ברחבי העולם.