טראמפ הטיל את פצצת הטרנספר על המזרח התיכון, האם הפסקת האש בעזה תשרוד?
מיליונים כמהים לסיום מוחלט של המלחמה אבל לממשלת המוות יש תוכניות משלה
דף הבית
מי אנחנו
על מה אנחנו נאבקים.ות
אפשר שאלה על סוציאליזם?
כנס סוציאליזם
דברו איתנו / הצטרפות
תרומת סולידריות
תשלום דמי חברות
התנועה העולמית
ארכיון כתבות
תקנון התנועה
דברו איתנו
תודה רבה!
ההודעה נשלחה, מצוין, נשתדל ליצור קשר בהקדם.
1998–2024
אייזנור עזגי איגי — יהי זכרה מהפכה
בשישי האחרון קיבלנו בצער רב ובזעם את הבשורות הקשות על כך שאייזנור עזגי איגי, חברה לשעבר בתנועת האחות שלנו בארה״ב, 'אלטרנטיבה סוציאליסטית', נורתה למוות בראשה במהלך הפגנה נגד גזל אדמות העיירה הפלסטינית ביתא בת 9,000 התושבים בסמוך להתנחלות "אביתר", שהוקמה בחסות ממשלת הימין־מרכז של בנט–לפיד. בת 26 בלבד היתה במותה.
515

515

עזגי לקחה תפקיד מוביל בהקמת מאהל המחאה והסולידריות עם עזה באוניברסיטת וושינגטון שבסיאטל, וביטאה ברוח ההקרבה והנחישות שלה את היסודות המהפכניים ביסודה של תנועת ההמונים חובקת העולם. מותה זכה לסיקור נרחב בתקשורת העולמית, מחלקת המדינה האמריקאית קראה "לחקור את המקרה" (לחקור בידי מי? בידי הצבא הישראלי), ומוצאה הטורקי אף דחק בנשיא ארדואן לצאת בעוד הצהרה ריקה לגיוס דעת הקהל המזועזעת מ־11 חודשים של מרחץ דמים, על כך שטורקיה "תגבה את המחיר", ושעל "העולם המוסלמי להתאחד נגד ישראל".

אנחנו מביאים כאן שני הספדים שנכתבו בעקבות האובדן הטרגי — הראשון, שכתב מיכאל ק׳, סוקר את נסיבות מותה בידי המשטר הדיקטטורי של הכיבוש בגדה; השני הוא תרגום של קטעים ממאמר הספד שפרסמה תנועת 'אלטרנטיבה סוציאליסטית' בארה״ב, הסוקר את התרומה של עזגי בחייה הקצרים מדי לקידום המאבק בקפיטליזם, במלחמות האימפריאליסטיות, בהרס הסביבה ונגד כל צורות הדיכוי המופעלות על א.נשים מהשורה.

נורתה למוות על ידי כוחות הכיבוש בשירות ביצור מפעל ההתנחלויות, הדיכוי הלאומי ושלטון ההון

ביום שישי, ה־6 בספטמבר, נורתה למוות בראשה אייזנור עזגי איגי באמצעות אש חיה, בהפגנה בכפר ביתא בגדה המערבית כנגד ההתנחלות "אביתר". עזגי נורתה על ידי הצבא על כך שהפגינה בסולידריות עם התושבים החיים תחת טרור של כוחות הצבא והמתנחלים. אנחנו עומדות ועומדים בסולידריות עם משפחתה של אייזנור, חבריה, וכל מי שהכירו אותה ברחבי העולם.

אייזנור הייתה פעילה סוציאליסטית בארגון שלנו בארצות הברית לאורך השנים. היא הצטרפה לארגון כתיכוניסטית, הובילה מאבקים נגד טראמפ והימין הקיצוני, עזרה להקים את ההתארגנות "סטודנטים סוציאליסטים" בסיאטל השנה והובילה מאהלי סולידריות נגד המלחמה באוניברסיטה בסיאטל. ביום שלישי, ה־3 בספטמבר, היא הגיעה לשטחים הפלסטינים הכבושים עם משלחת של פעילי.ות זכויות אדם בינלאומיים כדי להיאבק נגד הדיקטטורה של שלטון הכיבוש.

ביום שישי, עם סיום ההפגנה הראשונה שבה השתתפה, פתח הצבא הישראלי באש חיה על המפגינים. אייזנור נורתה בראשה ומפגין אחר נפגע. ביום בו נרצחה אייזנור, נרצחה גם באנה לבום, ילדה פלסטינית בת 13 מהכפר קריות, בזמן פוגרום של מתנחלים בגיבוי הצבא ועד לרגע זה לא ידוע אם היא נרצחה על ידי כוחות הצבא הישראלי או המתנחלים. תושבי הכפר סובלים מטרור מתנחלים בגיבוי מלא מהמדינה ברמה היומיומית.

יונתן פולק, מפגין שהיה לצידה עד הרגע האחרון, סיפר: "אנשים התפללו על האדמה, מוקפים בחיילים, בשני מקומות. מיד עם סיום התפילה החלו העימותים בין החיילים ובני הנוער מהכפר. חיילים החלו מיד לירות גז מדמיע וירי חי. נסוגנו למטה לעבר השטח הבנוי של הכפר, כ־150 או 200 מטרים… נשארנו בקצה הכפר, כחצי שעה לפני ששמעתי שתי יריות נפרדות של ירי חי".

מותה הטרגי של אייזנור הוא לא טעות, הוא תוצאה של מדיניות. מאז שהמשטר הישראלי החל לבנות את ההתנחלות "אביתר", עשרה בני אדם נהרגו בהפגנות נגדה, ושבעה תושבים נוספים של ביתא נהרגו בידי הצבא בנסיבות אחרות. המשטר הישראלי במשך 11 חודשים מקדם מלחמה ג׳נוסיידית בעזה, שמספר הקורבנות בה כבר חצה את רף ה־40 אלף, באומדן שמרני מאד. בגדה המערבית, כבר חודשים שהממשלה מקדמת מתקפה ברברית נגד ההמונים הפלסטינים, ובשבועות האחרונים יזמה פשיטות צבאיות רחבות על ערים ומחנות פליטים בגדה. עשרות צעירים פלסטינים בג׳נין, טול כרם ונור אשמס נרצחו על ידי הצבא הישראלי. מטרת המדיניות היא לא להביא ביטחון לא.נשים מהשורה, אלא לבצר מחדש את משטר הכיבוש, וליצור ״תמונת ניצחון״ כוזבת.

הממשלה הישראלית מתמודדת עם תנועה המונית חסרת תקדים בחברה הישראלית. במקום לחתום על עסקת "כולם תמורת כולם", הם מעדיפים להרוג, להרעיב עשרות אלפי פלסטינים בעזה, לקדם מתקפות סדיסטיות על ההמונים הפלסטינים בגדה המערבית, ולחרחר מלחמה אזורית. מול האסון ההיסטורי שהממשלה מקדמת, נחוץ להסלים את המאבק בעוד שביתה כללית של 48 שעות. הדרישות של השביתה צריכות להיות גם סיום מוחלט של המלחמה הג׳נוסיידית על עזה והמתקפות בגדה המערבית, התנגדות להסלמה אזורית ולכל הסוגים של הדיכוי הלאומי.

המשטר הישראלי יכול להרוג עשרות אלפים, להרעיב, לקדם דיכוי לאומי כבד — אבל הוא אף פעם לא יצליח לשבור את המאבק של ההמונים, בפרט הפלסטינים, למען שחרור לאומי וחברתי. נזכור את אייזנור על ידי המשך המאבק למען שינוי שורשי, סיום של משטר הכיבוש, ולשחרור כלל מעמד העובדים.ות והמדוכאים והמדוכאות, מכל הקהילות הלאומיות, באזור וברחבי העולם מהאסונות של הקפיטליזם, האימפריאליזם והקולוניאליזם.

יהי זכרה מהפכה

צלף ישראלי מכוון בלייזר לעבר ראשה של פעילת סולידריות בכפר תוואנה 11.10.24. קרדיט: דף ה X של "מחוץ לעדר"


"לא נוכל להפסיק להילחם עד שננצח"

נזכור את חייה ההרואיים והמהפכניים של עזגי איגי

איינור עזגי איגי, נרצחה בברוטליות בידי צלף הצבא הישראלי מספר ימים לאחר שהגיעה לגדה המערבית כדי לקחת חלק במאבקם של הפלסטינים לשחרור. היא היתה בת 26 שנים. תנחומינו העמוקים לכל משפחתה וחבריה. אנחנו גאים וגאות שנאבקנו לצידה כחברה פעילה באלטרנטיבה סוציאליסטית בסיאטל בשנים 2015–2018, וכתומכת של התנועה שלנו בשנים שלאחר מכן.

עזגי מצטרפת באופן טרגי ליותר מ־40 אלף בני אדם נוספים שנרצחו כחלק מהמלחמה הג׳נוסיידית של נתניהו בעזה והמתקפה המסלימה על הגדה המערבית. על אף המילים הריקות ודמעות התנין שפורסמו בשם דוברי מחלקת המדינה האמריקאית בדיווחי החדשות — אפילו מצד האימפריאליסט הבכיר אנתוני בלינקן — הטבח בעזה והמלחמה כנגד הפלסטינים נתמכים בידי האימפריאליזם האמריקאי מהיום הראשון. למעשה, ייתכן שארה״ב היא זו שסיפקה לצבא הישראלי את רובה הצלפים עצמו ששימש להריגתה של עזגי. המשך הסיוע הצבאי למדינת ישראל היא מדיניות נוספת שגם האריס וגם טראמפ מסכימים בינהם לגביה.

חייה של עזגי הם דוגמה לאופן בו מהפכניות ומהפכנים חייבים להיאבק כנגד כל הצורות של חוסר צדק, ניצול ודיכוי. היא חיה על פי העקרון שפגיעה באחת מאיתנו היא פגיעה בכולנו, והיא נרצחה על כך שנקטה את העמדה הזו בשטחים הפלסטיניים הכבושים. אנו אבלים ומציינים את מורשתה ואת חייה, ובאותו זמן אנחנו קוראות לבנות מחדש את המחאה ההמונית כנגד כל פוליטיקאי, רפובליקני או דמוקרט שתומך בהמשך המלחמה הג׳נוסיידית. צדק לעזגי משמעותו סוף לכיבוש ולמלחמות האימפריאליסטיות בכל מקום.

אקטיביזם מהפכני

עזגי הצטרפה ל'אלטרנטיבה סוציאליסטית' כשהייתה תלמידה בתיכון בסיאטל בזמן נקודת מפנה בפוליטיקה בארה״ב. קריאתו של ברני סנדרס ל"מהפכה פוליטית נגד מעמד המיליארדרים" מצאה אוזן קשבת אצל עשרות מיליוני בנות ובני המעמד העובד שמאסו בפוליטיקה התאגידית. עזגי, אפילו כתלמידת תיכון, ידעה שהיא חייבת לקחת חלק.

גם טראמפ התחזק באותה תקופה, מחליף את קריאתו של סנדרס לסולידריות מעמדית ברדיפה מתעתעת כנגד מהגרים, להטב״ק וה"שמאל הרדיקלי". אחרי ניצחונו של טראמפ בשנת 2016, בשעה שמיליונים חששו ולא ידעו מה לעשות, עזגי עזרה להוביל עזיבות־מחאה מבתי הספר, נאמה בעצרות, ובאומץ בנתה את התנועה הראשונית נגד טראמפ כסוציאליסטית גאה. כפי שעזגי נהגה לציין באותו זמן, טראמפ נסוג רק מול עזיבות־מחאה הפגנתיות, השתלטויות מחאה על שדות תעופה, הפגנות המוניות ושביתות — ולא מול ה"התנגדות" של המפלגה הדמוקרטית או בתי המשפט הריאקציונים.

ב־14 לנובמבר 2016, זמן קצר לאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות, עזגי סייעה להוביל עזיבת מחאה המונית מבתי ספר בכל רחבי סיאטל. "הבחירות האלה הציתו להבה" היא כתבה בידיעה על פעולת המחאה שפורסמה באתר של אלטרנטיבה סוציאליסטית, "ואנחנו האש, בוער לנו להשיג עתיד שנוכל להאמין בו".

עזגי נאמה בפני קהל של אלפים במרכז העיר סיאטל ביום ההשבעה של טראמפ. היא סיימה את הנאום בסיסמה מלאת העוצמה "האויב הוא הרווח, יחד נעצור אותו". ניתן למצוא קטעים מהנאומים של עזגי בעצרות אנטי־טראמפ בכתבה הזו, ובכתבה הזו. כל אלה שהייתה להם ולהן הזכות לצפות בה נואמת או לעבוד לצידה בהתארגנות הכיר בעוצמות שלה.

בשנת 2017 עזגי נאמה בעצרת ניצחון אחרי שהלחץ שהפעילה תנועת מחאה בהובלת קשאמה סוואנט — אז חברת מועצת העיר סיאטל מטעם אלטרנטיבה סוציאליסטית — כפה על מועצת העיר חרם השקעות כנגד תאגיד וולס פארגו בשל תמיכתו בפרויקט צינור הנפט בדקוטה.

עזגי חגגה את הניצחון ונתנה את הקרדיט לתנועת בשטח ולא לפוליטיקאים ה"פרוגרסיביים" בעיני עצמם, אבל לאחר מכן עברה לציין שורה ארוכה של דברים שמעמד העובדים והעובדות זקוק וזכאי להם — והכריזה: "לא נוכל להפסיק להילחם עד שננצח".

קולין מוואן, חבר אלטרנטיבה סוציאליסטית, תיאר את העבודה המשותפת שלו עם עזגי במאבק נגד צינור הנפט בדקוטה:

"המאבק הגיע לשיא בחורף 2016–2017, עזגי ואני היינו חלק מקבוצה קטנה של סוציאליסטים שנסעו מסיאטל לשמורה הילידית סטנדינג רוק להצטרף למחאה נגד הקמת צינור הנפט. באותם ימים פורסמו ברחבי הרשתות תמונות של כוחות משטרה פרטיים שמשסים כלבי תקיפה כנגד מפגינות ומפגינות לא אלימים. המחנה בו שהינו היה תחת פיקוח והפחדה של כוחות אכיפת החוק. כל לילה, המחנה הואר באמצעות שרשרת זרקורים שהמשטרה הציבה בגבעות הסמוכות. היה קר מאוד, והיינו חייבים לישון עם מעילים ומכנסי שלג בתוך שקי שינה כדי להתחמם. שום דבר מזה לא ייאש אפילו בקצת את עזגי. מה שהיה חשוב עבורה זה שא.נשים מהשורה נדחפו למאבק נגד דיכוי וקטסטרופה אקלימית. היא לא היססה לשנייה למלא תפקיד פעיל במאבק הזה."

המחאה נגד צינור הנפט בדקוטה. עזגי שנייה משמאל (צילום: 'אלטרנטיבה סוציאליסטית' בארה״ב)

נזכור את גבורתה של עזגי

עזגי המשיכה את פעילותה גם לאחר התקופה בה הייתה חברה באלטרנטיבה סוציאליסטית, כחלק ממאהלי הסולידריות עם עזה באוניברסיטת וושינגטון כחלק מתנועת ISM ("תנועת סולידריות בינלאומית"). המון אנשים יוכלו לשתף עדויות על גבי עדויות המציינות את המאבק של עזגי למען השחרור של כל מעמד העובדות והעובדים והא.נשים הסובלים מדיכוי, ואנחנו מלאי תקווה שזכרונות אלה יעצימו ויספקו השראה להיאבק חזק יותר למען העתיד שבער לעזגי — ולנו — לראות.

אין דרך לדמיין את הכאב, הצער, והזעם שמשפחתה של עזגי בטח מרגישה עכשיו. הוריה קוראים לחקירה עצמאית של הרצח ובאומץ הצביעו על הצביעות של ממשלת ארה״ב. אסור לנו לתת אמון במדינה הקפיטליסטית, בצבא שלה ובמשטרה שיחקרו את עצמם — לא משנה באיזו מדינה מדובר. בזמן שאנו נחתור לגלות את האמת המלאה, ברור לנו מה עזגי היתה רוצה שנעשה.

כדי לכבד את מורשתה ונחישותה המהפכנית של עזגי, אלטרנטיבה סוציאליסטית קוראת לחדש את מאהלי הסולידריות בקמפוסים ולחבר אותם לתנועת העבודה המאורגנת, לארגן מחאות ענק בכל העולם נגד הכיבוש ושביתות סולידריות נגד המלחמה הג׳נוסיידית.

אייזנור עזגי איגי לא פסקה להיאבק לעולם, גם אנחנו לא נפסיק.

*   מאנגלית: אייל עצי פרי
הצטרפו למאבק!
מול ממשלת הון גזענית, כיבוש וסכסוך ללא סוף באופק, ומול שיטה קפיטליסטית שמנציחה אוליגרכיה מושחתת, אי־שוויון, אפליה, מלחמות והרס סביבתי — נדרש מאבק לשינוי שורשי. מאבק סוציאליסטי היא תנועה של רעיונות בפעולה, עם ניסיון בשטח ועם שותפים ושותפות בעשרות מדינות. אנחנו מעורבים במחאות ובמאבקים, ומקדמים סולידריות והתארגנות במטרה לסייע להם לנצח, כחלק מהמאבק לשינוי סוציאליסטי. הצטרפו אלינו במאבק לבניית אלטרנטיבה סוציאליסטית!


תנועת מאבק סוציאליסטי
ת.ד. 125, תל אביב–יפו 6100101
[email protected]
054.818.44.61 | 054.818.44.62
מאבק סוציאליסטי היא תנועה סוציאליסטית הנאבקת למען חברה סוציאליסטית ודמוקרטית, המושתתת על צדק חברתי, שלום ושוויון. התנועה שותפה ב־ISA, התאחדות בינלאומית המאגדת תנועות ומפלגות סוציאליסטיות בעשרות ארצות ברחבי העולם.