על רקע סכנת התלקחות במזרח התיכון בגיבוי ממשל ביידן־האריס, טראמפ מאיים לחזור לשלטון
מורה פלסטיני שורד תחת מלחמת ההשמדה ברצועת עזה
דף הבית
מי אנחנו
על מה אנחנו נאבקים.ות
אפשר שאלה על סוציאליזם?
כנס סוציאליזם
דברו איתנו / הצטרפות
תרומת סולידריות
תשלום דמי חברות
התנועה העולמית ISA
ארכיון כתבות
תקנון התנועה
דברו איתנו
תודה רבה!
ההודעה נשלחה, מצוין, נשתדל ליצור קשר בהקדם.
"מחאת התחתונים" באירלנד
גם חוטיני זה לא הסכמה
מחאה זועמת בעקבות הצגת תחתוניה של הנערה הנפגעת במשפט אונס כראיה להסכמה לכאורה ■ נאום מחאה של חברת הפרלמנט הסוציאליסטית רות קופינג׳ר נעשה ויראלי וסוקר בתקשורת ברמה הבינלאומית
1,824

1,824

ב־5 בנובמבר, עורכת דין מטעם נאשם במשפט אונס שנערך בעיר קורק שבאירלנד ביקשה מחבר המושבעים לבחון את תחתוניה של הנפגעת, נערה בת 17, כראיה לקיום יחסי מין בהסכמה.

"האם הראיות שוללות את האפשרות שהנערה נמשכה לנאשם והייתה פתוחה להכיר מישהו ולהיות עם מישהו? אתם מוכרחים לראות איך היא התלבשה. היא לבשה חוטיני עם תחרה מקדימה", טענה הסניגורית. הנאשם זוכה מכל אשמה.

נשים רבות באירלנד וברחבי העולם הגיבו למקרה בזעם. חלקן העלו תמונות לטוויטר עם התחתונים שלהן ועם ההאשטאג ThisIsNotConsent# (#זאת_לא_הסכמה). מאות יצאו להפגין מול בניין בית המשפט בקורק, כמו גם בבירה דבלין ובערים נוספות — ואפילו בבלפסט שבצפון אירלנד — כשהן חמושות בחוטיני ובשלטים הקוראים לשינוי ביחס מערכת המשפט לנפגעות אונס.

את מרבית ההפגנות אירגנה ההתארגנות הסוציאליסטית־פמיניסטית ROSA, שבהובלת המפלגה הסוציאליסטית. פעילות ROSA קראו במהלך ההפגנות להמשיך להיאבק בהאשמת הקורבן בבתי המשפט ובחברה, להנהיג הכשרה מיוחדת בנושא לסניגורים ושופטים, ולקדם חינוך מיני והסברה נגד אלימות מינית בבתי ספר, בקמפוסים ובמקומות העבודה. עוד קראו הפעילות להתארגן להפגנות ולשביתה פמיניסטית ביום האישה הבינלאומי במרץ 2019.

חברת הפרלמנט רות קופינג׳ר מהמפלגה הסוציאליסטית (שותפתה האירית של מאבק סוציאליסטי) החליטה להביא את העניין לפרלמנט. היא הציגה באופן מחאתי תחתוני חוטיני במליאה. "אולי זה נראה מביך להציג [כאן] חוטיני... אבל איך לדעתכם קורבן אונס או אישה מרגישה כשתחתונים שלה מוצגים בבית המשפט?", שאלה קופינג׳ר.

הנאום נעשה ויראלי ברשתות החברתיות, עם מעל למיליון צפיות בסרטון של ה־BBC, וזכה לסיקור תקשורתי נרחב באירלנד ובשורה ארוכה של מדינות ברחבי העולם — בריטניה, ארצות הברית, הודו, אוסטרליה, טורקיה ועוד. בישראל, המחאה והנאום של קופינג׳ר סוקרו ב־ynet, 'הארץ', 'חדשות עשר' ו'וואלה חדשות'.

חלק ממחאה גלובלית

מחאה הוצתה מוקדם יותר השנה כששני שחקני רוגבי מצפון אירלנד זוכו מאשמת אונס באופן המזכיר את המקרה האחרון.

ההתעללות שחוות נפגעות המתלוננות מצד גורמי אכיפה ומערכת המשפט היא דבר שגרתי באירלנד, בדומה למצב ברחבי העולם ובישראל.

בדומה למצב כאן, רוב מקרי האונס באירלנד לא מדווחים ומתוך אלו שכן מדווחים, רק 10% מסתיימים בהרשעה בבית המשפט. לכן, נשים רבות מרגישות שאין להן ברירה אלא לצאת למחות נגד מדיניות מערכת המשפט ושאר גופי המדינה. המחאות מתפתחות גם על רקע הניצחון הענק של המאבק לביטול האיסור על הפלות באירלנד במשאל העם במאי השנה.

ברחבי העולם, המחאה המתמשכת נגד אלימות מינית והטרדות מיניות, כולל סביב קמפיין #גם_אני, ממשיכה לעורר שכבות של נשים וגברים לפעולה. לפני שבועיים, עובדות ועובדים מחברת גוגל ברחבי העולם הפגינו נגד הטרדות מיניות בתוך החברה. השבוע כמיליון וחצי תלמידות ותלמידים בספרד לקחו חלק בשביתה פמיניסטית נגד האשמת הקורבן ולמען חינוך מיני ומגדרי בבתי הספר (השביתה התארגנה ביוזמת 'איגוד התלמידים', אותו מובילים פעילים ופעילות מתנועת 'השמאל המהפכני', שותפינו במדינת ספרד ובקטלוניה). בישראל התארגן באחרונה קמפיין נוסף ברשתות החברתיות תחת ההאשטאג #למה_לא_התלוננתי.

רק מספר זעום ממקרי האונס המדווחים בישראל מסתיימים בכתב אישום. כ־20 נשים נרצחות בכל שנה, בידי בני זוג או קרובי משפחה, כשמקרים רבים המשטרה הייתה יכולה למנוע בעזרת טיפול רציני בתלונות שהוגשו על מקרי אלימות כלפי נשים.

בשבוע הקרוב מתארגנות צעדות לרגל יום המאבק הבינלאומי באלימות כלפי נשים בתל אביב, בחיפה ובירושלים.

אנחנו יכולות וצריכות להרחיב את המאבק בהאשמת הקורבן, באלימות מינית ובדיכוי נשים גם כאן, כחלק מהמאבק לשינוי עמוק בחברה, נגד מערכת קפיטליסטית שובינסטית המנציחה אי־שוויון, דיכוי ואלימות כלפי נשים.

הצטרפו למאבק!
מול ממשלת הון גזענית, כיבוש וסכסוך ללא סוף באופק, ומול שיטה קפיטליסטית שמנציחה אוליגרכיה מושחתת, אי־שוויון, אפליה, מלחמות והרס סביבתי — נדרש מאבק לשינוי שורשי. מאבק סוציאליסטי היא תנועה של רעיונות בפעולה, עם ניסיון בשטח ועם שותפים ושותפות בעשרות מדינות. אנחנו מעורבים במחאות ובמאבקים, ומקדמים סולידריות והתארגנות במטרה לסייע להם לנצח, כחלק מהמאבק לשינוי סוציאליסטי. הצטרפו אלינו במאבק לבניית אלטרנטיבה סוציאליסטית!


תנועת מאבק סוציאליסטי
ת.ד. 125, תל אביב–יפו 6100101
[email protected]
054.818.44.61 | 054.818.44.62
מאבק סוציאליסטי היא תנועה סוציאליסטית הנאבקת למען חברה סוציאליסטית ודמוקרטית, המושתתת על צדק חברתי, שלום ושוויון. התנועה שותפה ב־ISA, התאחדות בינלאומית המאגדת תנועות ומפלגות סוציאליסטיות בעשרות ארצות ברחבי העולם.