לעצור את מתקפת הנקם ומרחץ הדמים בעזה, להיאבק ולהציב אלטרנטיבה לממשלת האסון, המצור והעוני
ממשלת נתניהו מתנערת מכל אחריות לאסון בביה״ח בעזה, כשברקע אלפי הרוגים מההפצצות
דף הבית
מי אנחנו
על מה אנחנו נאבקים.ות
אפשר שאלה על סוציאליזם?
כנס סוציאליזם
דברו איתנו / הצטרפות
תרומת סולידריות
תשלום דמי חברות
התנועה העולמית ISA
ארכיון כתבות
תקנון התנועה
דברו איתנו
תודה רבה!
ההודעה נשלחה, מצוין, נשתדל ליצור קשר בהקדם.
פרספקטיבות פוליטיות 2017
פרק 4: המאבק הפלסטיני והתסיסה תחת משטר הכיבוש
ועידת מאבק סוציאליסטי ■ מסמך ניתוח ופרספקטיבות ■ הסכם ה"פיוס", המשברים ברצועת עזה וברשות הפלסטינית, המחאה במזרח ירושלים והפוטנציאל לקידום אלטרנטיבה
1,370

1,370

ועידת מאבק סוציאליסטי, 24 בנובמבר 2017: פרק נוסף מתוך הדוח הפוליטי שהתגבש לאורך תהליך דיון תנועתי מקיף וגירסה מלאה שלו נידונה ואומצה פה־אחד בוועידה הארצית.

רשימת הפרקים
פרק 1: עידן של משבר גלובלי והתנגדות
פרק 2: מהפכות־נגד ומגמות של מהפכה במזרח התיכון
פרק 3: "ניהול הסכסוך", ביצור הכיבוש וההתנחלויות
פרק 4: המאבק הפלסטיני והתסיסה תחת משטר הכיבוש
פרק 5: ריאקציה לאומנית ומגמות נגדיות בישראל
פרק 6: צמיחה כלכלית רוויית סתירות
פרק 7: ממחאת 2011 לחיזוק העבודה המאורגנת
פרק 8: השמאל ובניית אלטרנטיבה סוציאליסטית


המאבק בכיבוש ובכל צורה של דיכוי לאומי הוא תנאי יסוד לקידום פתרון לסכסוך הלאומי ומציאות של שלום אמת. לפני שלושים שנה פרצה האינתיפאדה הראשונה, התקוממות ההמונים ההרואית שטילטלה מהיסוד את משטר הכיבוש. ההכרזה על מדינת פלסטין בעיצומה של ההתקוממות זכתה לתמיכה מרוב מדינות העולם, וההתקוממות הצליחה לחולל שינוי מסוים גם בגישות בחברה הישראלית. היא הגבירה את התמיכה הציבורית הישראלית ברעיון של הקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל כחלק מפתרון מדיני לסכסוך, וגררה את מדינת ישראל לראשונה למשא ומתן עם נציגים פלסטינים.

אך לא היה בכך די כדי להבטיח שחרור ממשי מהכיבוש ומהדיכוי הלאומי. ההתקוממות דוכאה ביד ברזל, "תהליך השלום" שימש למעשה ככיסוי להמשך הכיבוש בדרכים אחרות, ולא הייתה בנמצא הנהגה פוליטית מתאימה ומנוסה שתוכל להציע דרך להמשיך לבנות ולפתח את ההתקוממות. תחת זאת, בכירי אש״ף־תוניס בזמנו השתמשו בסמכות שצברו דווקא כדי לקדם שיתוף פעולה עם ההסכמים. "תהליך השלום", כפי שהסברנו, התנפץ באופן בלתי נמנע כשההמונים הפלסטינים שבו והתקוממו נגד הכיבוש, בשלב הראשון של האינתיפאדה השנייה, שבאופן טרגי, תחת דיכוי כבד ובהשפעת חולשות ההנהגה בשטח, הוסטה לנתיב של פעולות צבאיות מבודדות ופעולות טרור.

אולם עד היום, ובמיוחד במזרח התיכון שאחרי הגל המהפכני של 2011, התרחיש של מאבק המוני פלסטיני מהלך אימים על משטר הכיבוש הישראלי, על המשטרים באזור ועל המעצמות הקפיטליסטיות העולמיות. בכמה צמתים בשנים האחרונות מערכת הביטחון הישראלית הזהירה את הממשלה מפני סכנה מבחינתם להתפרצות המונית בגדה המערבית, או במקביל מפני אפשרות להתפתחות מחאה המונית על גבול רצועת עזה.

על רקע ההתקפות המתמשכות מצד שלטון נתניהו, גל ה"התפרצות" של 2015 כלל במשך חודשים ספורים התקוממות מוגבלת של שכבת צעירים בעיקר. זו לא הצליחה לסחוף שכבות המוניות, כך שהזעם על הכיבוש, השכול והעוני תועל לעימותים סמליים עם כוחות הכיבוש, ובנוסף, למרבה הצער, לפעולות של הבסה־עצמית בדמות ונדליזם, אלימות לאומנית ואף טרור יחידים הרסני שגבה גם את חייהם של עובדים וצעירים חפים מפשע. מדובר בדפוס דומה לזה שאפיין קודם את מרבית גל ההסלמה במחאה ובאלימות סביב משבר המלחמה ב־2014, ובעצימות נמוכה יותר כבר בתקופת המשא־ומתן שקדם למשבר. הבידוד היחסי של אותה שכבה והשימוש בשיטות טרור שיחקו לידי שלטון נתניהו, שהגיב עם שורת צעדי ענישה קולקטיבית והכבדה של אמצעי הדיכוי נגד הפלסטינים משני צידי הקו הירוק. אך דווקא במזרח ירושלים התפתח מאבק שתפס את הממשלה לא מוכנה ואילץ אותה להתקפל...

קראו את הפרק הרביעי:

ליחצו כאן להורדת הקובץ.

הצטרפו למאבק!
מול ממשלת הון גזענית, כיבוש וסכסוך ללא סוף באופק, ומול שיטה קפיטליסטית שמנציחה אוליגרכיה מושחתת, אי־שוויון, אפליה, מלחמות והרס סביבתי — נדרש מאבק לשינוי שורשי. מאבק סוציאליסטי היא תנועה של רעיונות בפעולה, עם ניסיון בשטח ועם שותפים ושותפות בעשרות מדינות. אנחנו מעורבים במחאות ובמאבקים, ומקדמים סולידריות והתארגנות במטרה לסייע להם לנצח, כחלק מהמאבק לשינוי סוציאליסטי. הצטרפו אלינו במאבק לבניית אלטרנטיבה סוציאליסטית!


תנועת מאבק סוציאליסטי
ת.ד. 125, תל אביב–יפו 6100101
[email protected]
054.818.44.61 | 054.818.44.62
מאבק סוציאליסטי היא תנועה סוציאליסטית הנאבקת למען חברה סוציאליסטית ודמוקרטית, המושתתת על צדק חברתי, שלום ושוויון. התנועה שותפה ב־ISA, התאחדות בינלאומית המאגדת תנועות ומפלגות סוציאליסטיות בעשרות ארצות ברחבי העולם.