קזחסטן מחאה נגד יוקר המחיה הפכה להתקוממות נגד הדיקטטורה ![]() צילום: Esetok (CC BY-SA 4.0) הפגנות, שביתות באזורי תעשיה, השתלטות על בנייני ממשל ושוטרים שעוברים לצד של המחאה ■ הנשיא הכריז על פיזור הממשלה ועל ביטול התייקרויות לצד המשך הדיכוי של ההפגנות וחסימת האינטרנט 1,110
השנה החדשה רק החלה ומחאה נרחבת כבר הצליחה להפיל ממשלה. ב־1 בינואר, העלייה ביוקר המחיה בקזחסטן — שהיא חלק מגל התייקרויות גלובלי — הביאה להתפרצות של מחאה במחוז מנגיסטאו במערב המדינה. תוך מספר ימים המחאה התפשטה לכל הערים הגדולות: מעיירת הנפט ז׳נאוזן לערים אקטיובינסק ואקטאו במערב, לקרגנדה במזרח, לעיר הבירה נורסולטן ולמטרופולין הגדול והמרכזי במדינה, אלמטי. במהלך הלילה האחרון (בין ה־4 ל־5 בינואר), בתום הפגנת אלפים בכיכר הרפובליקה במרכז אלמטי, העיר רעדה מרעש של רימוני הלם ורכבים צבאיים לדיכוי הפגנות, בשירות המשטרה. ישנם דיווחים על ירי של קליעים מצופי גומי על הפגנות בשתי ערים לפחות ועל מאות פצועים. הגישה לאינטרנט, לוואטסאפ, לטלגרם ולרשתות החברתיות שובשה או נחסמה לחלוטין ברחבי קזחסטן. אך הדיכוי המשטרתי הכבד לא הצליח להרתיע את המפגינות והמפגינים. שורה של סרטוני וידאו שמתפרסמים מהשטח מראים מפגינים שמצליחים להשתלט על נגמ״שים ורכבי משטרה. במקביל ישנם דיווחים על שוטרים מהיחידה לפיזור הפגנות שעברו לצד של המפגינים בעיר אקטאו. תוך יממה המחאה הפכה להתקוממות נרחבת נגד המשטר הדיקטטורי במדינה. רק אתמול בערב, ב־4 בינואר, נשיא קזחסטן, קסים־ג׳ומרט טוקייב קרא למפגינים "לנהוג באחריות" ולא להיגרר אחרי "קיצונים ופרובוקטורים" והצהיר במסיבת עיתונאים בטלוויזיה כי "הממשלה לא תיפול". אך היום, מוקדם בבוקר, טוקייב כבר הורה לפזר את הממשלה בניסיון לבלום את ההתקוממות. במקביל, הכריז הנשיא על מצב חירום שיחול למשך שבועיים על אזורים נרחבים במדינה, כולל אלמטי ומחוז מנגיסטאו. בחודשים האחרונים פרצו במחוז מנגיסטאו מספר שביתות של עובדים בתאגידי הנפט. זהו, ככל הנראה, האזור עם המסורת הכי לוחמנית של מאבקי עובדים בכל שטחה של ברית המועצות לשעבר. בדיוק לפני עשור, בדצמבר 2011, השלטונות ביצעו טבח במהלך הפגנה של עובדי נפט בז׳נאוזן, שניהלו אז שביתה ארוכה שנמשכה מעל ל־8 חודשים. לפי הגרסה הרשמית, 14 עובדים נורו למוות באותו היום, אך תחקירים עיתונאים עצמאיים חשפו כי בפועל כ־70 עובדים נהרגו בטבח. העלאת מחירים לשנה החדשהב־1 בינואר ממשלת קזחסטן הסירה את הפיקוח על מחירי הגז הפחמימני המעובה לרכב — שהפך לפופולרי יותר מבנזין בקזחסטן, בשל מחירו הנמוך יחסית. מחיר הגז זינק מ־60 טנגה לליטר ל־120. הזעם במנגיסטאו על הזינוק במחירי הגז היה עוצמתי במיוחד — כי העובדות והעובדים במחוז הם מי ששואבים אותו מהאדמה. זה היה הקש ששבר את גב הגמל. המחאות שהתפרצו בעקבות זה, קראו להכפלה של השכר, בגלל שבמקביל לגז, גם ההוצאות על מוצרי צריכה בסיסיים, חשבונות חשמל, מים ומיסים זינקו, וזאת בזמן שהאליטה הסופר־עשירה בקזחסטן ממשיכה להגדיל את העושר שלה.
|
![]() צילום: Esetok (CC BY-SA 4.0) גב סולידרי למאבק סוציאליסטי
מאבק סוציאליסטי לא מקבלת תרומות מתאגידים, גופים ממשלתיים או קרנות הון — אלא מסתמכת על חברות וחברי התנועה ועל מימון המונים. מימון עצמאי הכרחי להבטחת מאבק עצמאי למען האינטרסים של אנשים עובדים ועובדות, קהילות מוחלשות ומודרות, למען הצעירות והצעירים, ולקידום סולידריות בינלאומית ואלטרנטיבה סוציאליסטית אמיתית על סדר היום. בעזרתך נוכל לעשות יותר. בעזרת תרומה סמלית קבועה של 10 שקלים לחודש או יותר, תוכלו לעזור לבנות גב סולידרי לחיזוק הפעילות של מאבק סוציאליסטי. כמובן שניתן לבטל את התרומה החודשית בכל עת. כתבות קשורות דיווחים ועדכונים
![]() דיווח
אלפים הפגינו במוצ״ש, והפעם עלתה גם קריאה ברורה יותר להפסקת אש
![]() "אין אישור למחאות"
בשיטות של מאפיה: המשטרה ביטלה כנס מחאה נגד המלחמה ולמען חילופי שבויים ובני ערובה
![]() ראיון
"האמת היא אחד הקורבנות הראשונים בכל מלחמה"
![]() דיווח
ההפגנות לשחרור החטופים: לדרוש עצירת אש מיידית ועסקה כוללת, כחלק ממאבק בממשלת "המחדל"
![]() דיווח
ההפצצה שמחקה משפחות בדיר אל־בלח
כתבות אחרונות |
מאבק סוציאליסטי לא מקבלת תרומות מתאגידים, גופים ממשלתיים או קרנות הון — אלא מסתמכת על חברות וחברי התנועה ועל מימון המונים. מימון עצמאי הכרחי להבטחת מאבק עצמאי למען האינטרסים של אנשים עובדים ועובדות, קהילות מוחלשות ומודרות, למען הצעירות והצעירים, ולקידום סולידריות בינלאומית ואלטרנטיבה סוציאליסטית אמיתית על סדר היום.
בעזרתך נוכל לעשות יותר. בעזרת תרומה סמלית קבועה של 10 שקלים לחודש או יותר, תוכלו לעזור לבנות גב סולידרי לחיזוק הפעילות של מאבק סוציאליסטי. כמובן שניתן לבטל את התרומה החודשית בכל עת.