לעצור את מתקפת הנקם ומרחץ הדמים בעזה, להיאבק ולהציב אלטרנטיבה לממשלת האסון, המצור והעוני
ממשלת נתניהו מתנערת מכל אחריות לאסון בביה״ח בעזה, כשברקע אלפי הרוגים מההפצצות
דף הבית
מי אנחנו
על מה אנחנו נאבקים.ות
אפשר שאלה על סוציאליזם?
כנס סוציאליזם
דברו איתנו / הצטרפות
תרומת סולידריות
תשלום דמי חברות
התנועה העולמית ISA
ארכיון כתבות
תקנון התנועה
דברו איתנו
תודה רבה!
ההודעה נשלחה, מצוין, נשתדל ליצור קשר בהקדם.
המשבר בעיתונות
מחאה ועיצומים במעריב ובהארץ
הפגנות וחסימות כבישים במחאה על תוכניות הפיטורים ועל גניבת כספי העובדים ■ עובדי מעריב הוכו על־ידי שוטרים ומאבטחים פרטיים כשביקשו לשוחח עם נמרודי ■ עובדי "הארץ" נקטו עיצומים וגרמו לעיכובים בהדפסה ■ נציגי העובדים קוראים לשלב כוחות בין כלל הוועדים בענף
1,532

1,532

לפני פחות משנה מרבית עובדי העיתונות עוד לא היו מאוגדים, ואילו היום ועדי העיתונאים והעיתונאיות נמצאים בחזית המאבק נגד גל הפיטורים במשק.

מול האיום לחסל את מקום עבודתם, תחת הלנת שכר ולאחר שנודע להם שגם כספי פיצויים אינם מובטחים להם, עובדי מעריב יצאו באחרונה למאבק סוער במיוחד. רק ביום חמישי שעבר, 20 בספטמבר, חסמו מאות עובדים את הצומת מול מגדלי עזריאלי בתל־אביב, שם ממוקמים משרדי IDB, תאגיד האחזקות של נוחי דנקנר. העובדים טיפסו לקומה ה־44 והפגינו מול המשרדים. הפגנה נוספת התקיימה באותו היום גם מול סניף רשת שופרסל בעזריאלי, אחת מסדרה של הפגנות מול סניפי הרשת שבבעלות דנקנר. בהפגנה מול סניף שופרסל ברחוב אבן גבירול בתל אביב שנערכה בערב ראש השנה, 16 בספטמבר, חלק מהעובדים אף ניסו לפרוץ לסניף כצעד סמלי והדבר הוביל לסגירתו עד לתום ההפגנה.

מוקדם יותר החודש, ב־11 בספטמבר, חסמו מאות עובדים את צומת מעריב. הנוכחות הגבוהה של העובדים בהפגנה השביתה לחלוטין את העבודה בעיתון. הם זרמו מבית מעריב הישר אל הכביש הראשי וחסמו את הצומת למשך כל מהלך ההפגנה, לקול צפירות אהדה מצד חלק גדול מהנהגים ובלוויית נציגים ממרבית ועדי העיתונאים האחרים, כמו גם שורה של פעילים ופעילות חברתיים, לרבות פעילים מתנועת מאבק סוציאליסטי. לאחר חסימת הכביש חזרו העובדים לבניין ופרצו לקומת ההנהלה שם התעמתו עם מנכ״ל מעריב טל רז, מיליונר שגויס בסוף השנה שעברה על־ידי דנקנר תמורת מענק של 300 אלף שקל והתחייבות לשכר שנתי בעלות של 2 מיליון שקל לפחות.

לעומת שכר העתק של המנהלים, רוב העובדים קיבלו בתחילת החודש רק שליש מהשכר הזעום המגיע להם עבור חודש אוגוסט ושאר הסכום הועבר אליהם באיחור. גם משכורות ספטמבר אינן מובטחות וזאת עקב האיום כי העיתון ייסגר או כי מכירתו המתוכננת לאיל ההון הימני־קיצוני שלמה בן צבי תביא לפיטורים מיידיים של כל 1,750 העובדים ולקליטה מחדש רק של כמה מאות מהם בתנאים גרועים יותר.

בנוסף לאיומי הפיטורים וחוסר הוודאות המתמשכת של השבועות האחרונים, הנהלת מעריב הודתה כי בשנים האחרונות לא הפרישה את מלוא כספי הפנסיה ופיצויי הפיטורים המגיעים לעובדים על־פי חוק. כלומר, העובדים נשדדו. בבקשת הקפאת ההליכים של קבוצת מעריב שהוגשה לבית המשפט ב־19 בספטמבר נחשף כי החוב לעובדים עומד על כ־95 מיליון שקל.

"נוחי גנב! נמרודי גנב! — זה הכסף שלנו!", קראו העובדים בהפגנה הסוערת כתגובה להודעת ההנהלה ובהתייחסות לבעלים נוחי דנקנר ועופר נמרודי. עשרות מעובדי מעריב שהפגינו בתל אביב מול משרדי "הכשרת היישוב", תאגיד האחזקות של נמרודי, ביום שני האחרון, 24 בספטמבר, הוכו קשות על־ידי כ־20 מאבטחים פרטיים ושוטרים כשניסו להיכנס לבניין במטרה לשוחח עם נמרודי עצמו.

השבתה ומחאה מוצלחת ב"הארץ"

עיתונאי "הארץ־TheMarker" אירגנו גם הם מספר הפגנות וצעדי עיצומים בשבועות האחרונים על רקע כוונת ההנהלה להוציא לפועל באופן מיידי תוכנית פיטורים נרחבת. אחת ההפגנות הסוערות נערכה ב־11 בספטמבר בתוך בניין המערכת בדרישה לאפשר לנציגי הוועד להיכנס לישיבת הדירקטוריון שדנה באותה העת בתוכנית הפיטורים. יו״ר הוועד ופעיל מאבק סוציאליסטי, אריאל גוטליב, דיווח: "לאחר שההנהלה סירבה לדרישתנו להכניס את נציגי הוועד לפגישת הדירקטוריון שדנה בעתיד העובדים, הודענו לעובדים להגיע בבוקר לקומת ההנהלה ולהפגין. העבודה בעיתון שותקה וחברי הדירקטוריון נאלצו לעבור דרך הפגנת העובדים כדי להיכנס לישיבה. ההנהלה נאלצה להפוך את עמדתה ולהכניס אותנו. בישיבה דרשנו את ביטול הפיטורים, והצגת הנתונים הכלכליים המלאים כדי שנוכל להציע תוכנית חירום לעיתון שתמנע את הפגיעה בעובדים. אחרי הישיבה, כינסנו את העובדים ודיווחנו על העמדות שהצגנו. אם לא יתמלאו הדרישות, אנחנו מוכנים לנקוט פעולות נוספות".

ביום ראשון האחרון, 23 בספטמבר, השביתו העיתונאים את העבודה במערכת למשך שעתיים וחצי במטרה להגביר את הלחץ על ההנהלה. השביתה אושרה באסיפת עובדים שבסיומה הם יצאו להפגין מול בניין המערכת וחסמו את רחוב שוקן בדרום תל־אביב. המפגינים והמפגינות — ובהם נציגים מוועדי עיתונאים אחרים, פעילים חברתיים ופעילי מאבק סוציאליסטי — קראו סיסמאות כגון "אין עיתון בלי עיתונאים", "פיטורים בחגים — יריקה בפנים", "הפיטורים הם אסון, הם הורסים את העיתון", "ההנהלה ביזיון, היא הורסת את העיתון". חברי הוועד נאמו והסבירו שההנהלה, תחת המנכ״ל רמי גז, אינה מוכנה להקפיא את הקיצוץ לתקופה שבה יתקיים מו״מ רציני וייבחנו חלופות מטעם העובדים. חברי הוועד אריאל גוטליב ואורי תובל חזרו והדגישו את הצורך לשלב כוחות בין כל הוועדים בענף, ומסר זה קיבל חיזוק גם מנציג איגוד העיתונאים הארצי (המסונף להסתדרות, שעה שוועד "הארץ" מסונף לאגודת העיתונאים) דרור פויר, שנכח בהפגנה לאות סולידריות.

סיקור וידיאו שצילם במהלך ההפגנה פעיל התנועה גל חייט:

השביתה גרמה לצמצום בתכנים ולעיכוב של יותר משעה בהדפסת העיתון TheMarker. הצעד נועד לאותת להנהלה שהעיתונאים מתכוונים להחריף עוד יותר את צעדיהם אם תוכנית הפיטורים לא תוקפא באופן מיידי ואם לא ייבחנו חלופות מטעמם.

לשלב כוחות במאבק להצלת העיתונות

תנועת מאבק סוציאליסטי תומכת ומתגייסת כדי לחזק ככל האפשר את מאבקי העובדים והעובדות בענף. הנוכחות בהפגנת מעריב של נציגים משאר גופי התקשורת, ותחושת שותפות הגורל בקרב העובדים בענף מצביעות על הפוטנציאל לשלב כוחות בין עובדי כלי התקשורת השונים ולהקים מטה מאבק משותף.

קיים צורך בכנס חירום של כלל הוועדים בענף כבר במהלך השבועות הקרובים. בכנס כזה ניתן יהיה להתחיל לגבש תוכנית מאבק משותפת שתוכל לא רק לשפר את הסיכויים להישגים, אלא גם להציע פתרון אמיתי למשבר בענף שיבטיח תקשורת מקצועית ודמוקרטית ונגישה לכלל החברה, ללא תלות בחסדי בעלי ההון או ממשלה כזאת או אחרת.

הצטרפו למאבק!
מול ממשלת הון גזענית, כיבוש וסכסוך ללא סוף באופק, ומול שיטה קפיטליסטית שמנציחה אוליגרכיה מושחתת, אי־שוויון, אפליה, מלחמות והרס סביבתי — נדרש מאבק לשינוי שורשי. מאבק סוציאליסטי היא תנועה של רעיונות בפעולה, עם ניסיון בשטח ועם שותפים ושותפות בעשרות מדינות. אנחנו מעורבים במחאות ובמאבקים, ומקדמים סולידריות והתארגנות במטרה לסייע להם לנצח, כחלק מהמאבק לשינוי סוציאליסטי. הצטרפו אלינו במאבק לבניית אלטרנטיבה סוציאליסטית!


תנועת מאבק סוציאליסטי
ת.ד. 125, תל אביב–יפו 6100101
[email protected]
054.818.44.61 | 054.818.44.62
מאבק סוציאליסטי היא תנועה סוציאליסטית הנאבקת למען חברה סוציאליסטית ודמוקרטית, המושתתת על צדק חברתי, שלום ושוויון. התנועה שותפה ב־ISA, התאחדות בינלאומית המאגדת תנועות ומפלגות סוציאליסטיות בעשרות ארצות ברחבי העולם.