על רקע סכנת התלקחות במזרח התיכון בגיבוי ממשל ביידן־האריס, טראמפ מאיים לחזור לשלטון
ההיבריס של מלחמת הכיבוש וההשמדה, וקמפיין ה"חיסולים", בדרך לתקיפת ראווה באיראן
דף הבית
מי אנחנו
על מה אנחנו נאבקים.ות
אפשר שאלה על סוציאליזם?
כנס סוציאליזם
דברו איתנו / הצטרפות
תרומת סולידריות
תשלום דמי חברות
התנועה העולמית ISA
ארכיון כתבות
תקנון התנועה
דברו איתנו
תודה רבה!
ההודעה נשלחה, מצוין, נשתדל ליצור קשר בהקדם.
גל ההתאגדות
פריצת דרך במאבק לשיפור תנאי העבודה
גל ההתאגדות מתפשט לעשרות מקומות עבודה במשק ■ ההסתדרות חייבת לתת גיבוי מלא לוועדים החדשים במאבק נגד שחיקת השכר המתמשכת וגלי הפיטורים שבדרך
2,278

2,278

"זאת המחאה החברתית", כך תיאר בהתרגשות אחד מטכנאי "אלקטרה" את מאבק ההתאגדות של העובדים בחברה. המסר הזה חזר על עצמו גם בהפגנות של עובדי הוט, עובדי פלאפון וקבוצות עובדים אחרות שהתאגדו לאחרונה.

רוח המחאה החברתית בהחלט נושבת במפרשי ההתאגדויות החדשות. הפגנות הענק של קיץ 2011 אמנם לא הצליחו לסחוט הישגים ממשיים מממשלת ההון ולבלום את יוקר המחיה והשכר הנשחק, אבל הן הראו שלרוב מוחלט בחברה נמאס והוא מוכן להיאבק, בייחוד אם תוצג לו דרך אפקטיבית להשיג שינוי.

עובדים רבים הגיעו למסקנה שהנתיב האפקטיבי והזמין ביותר לשינוי הוא התאגדות במקום העבודה, ופנו מיוזמתם, לארגוני העובדים ובעיקר להסתדרות בדרישה להתאגד. התהליך, שהחל עוד כמה שנים קודם לכן, הביא לצמיחת ארגון כוח לעובדים ולהקמת המחלקה לאיגוד עובדים בהסתדרות.

לאחר עשורים בהם שיעור העובדים המאוגדים ירד, ולאחר שהגיע ל־25% בלבד מתוך 2.7 מיליון שכירים במשק, החלה עלייה משמעותית במספר המתאגדים בשנים האחרונות: כ־13 אלף עובדים התאגדו ב־2012, מעל 21 אלף עובדים התאגדו במחצית הראשונה של 2013 וגם במחצית השנייה הוקמו כמה ועדים חדשים.

גל התאגדות היסטורי

ההתאגדויות בויזה כ.א.ל ובלאומי־קארד השלימו את איגוד כל עובדי חברות האשראי, והתאגדות עובדי יו־בנק ובנק ירושלים השלימו התאגדות בכל הבנקים בישראל. פריצות דרך תקדימיות נרשמו בחברות הסלולר והאינטרנט עם ההתאגדות של עובדי פלאפון וסלקום־נטויז׳ן בהסתדרות ומאבק ההתאגדות של עובדי חברת הוט ב"כוח לעובדים". תוך שנתיים הצליחו עיתונאים ב־17 כלי תקשורת שונים להתאגד בארגון העיתונאים החדש. לצד אלו ישנן עוד עשרות התאגדויות במפעלי תעשייה, בחברות תחבורה, במכללות, בעמותות בתחום הרווחה ואף במספר רשתות מזון מהיר.

מסקר שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי 67% מהשכירים מאמינים שבמקומות עבודה בהם פועל ארגון עובדים תנאי העבודה טובים יותר.מדובר בכר פורה להקמת ועדים חדשים.

נאבקים בשחיקת השכר

לפי מחקר של מרכז אדווה, חלקם של העובדים (שכירים ועצמאים) בעוגת ההכנסות הלאומית ירד בעשור האחרון מ־67% ל־62%, כשבמקביל המעבידים הגדילו את חלקם מ־8% ל־15%! אם העובדים היו זוכים בשנת 2012 ל־5% נוספים מעוגת ההכנסות הלאומית היה כל עובד, שכיר או עצמאי, מקבל תוספת של 910 שקל בחודש בממוצע, אלא שהכסף הזה נשדד מהם והלך לכיסם של המעבידים.

שוד הענק הזה התנהל באמצעות שחיקה וקיצוץ בשכר ובתנאים, חיסול משרות, מעבר להעסקה קבלנית ועוד. המאבק להקמה והכרה בוועדים החדשים צריך להיות הצעד הראשון להיפוך המגמה, דרכו העובדים יכולים להתכונן להמשך המאבק להשגת שינויים משמעותיים, מה שבאופן בלתי נמנע יכלול התנגשות עם ההנהלות.

עם ההקמה של ההתאגדויות ההנהלות מנסות להעביר את העובדים המתאגדים ממתקפה למגננה. זה מתחיל עם הסירוב להכיר בוועד, ממשיך בנקיטת טקטיקה של סחבת בזמן המשא ומתן על ההסכם הקיבוצי ונגמר בדרישות ל"התייעלות", כלומר פיטורים בתמורה לחתימה על ההסכם. כך הנהלת פלאפון, לדוגמא, שניסתה לגדוע את התאגדות העובדים באיבה, מנסה כעת לכלול פיטורים של מאות עובדים בהסכם הקיבוצי, כך שלהסכם כמעט שלא יהיו עלויות מבחינתה.

עוצרים את הפיטורים

בראיון ל"גלובס" אמר צביקה אורן, יו״ר התאחדות התעשיינים, המייצג את המעבידים הגדולים במגזר הפרטי, כי הוא "לא חושב שעובדים צריכים להתעסק בהתאגדויות, אלא לשלב איתנו ידיים ולשמור על מקומות העבודה".

בוודאי שנציג המעבידים מעדיף לראות את גל ההתאגדות נעלם, בין השאר כדי לסלול את הדרך לפיטורים ללא התנגדות. אלא שבתקופה הזאת כשחברות כמו טבע, ECI, פלאפון, בז״ן, סיסקו, הבנקים ועוד מפטרות עשרות ומאות עובדים כל אחת, צפויים עובדים לשקול מהלך התאגדות דווקא על רקע חשש מפיטורים. אך לא מדובר בתרחיש אוטומטי. אם ההסתדרות לא תסייע, בכל האמצעים שעומדים לרשותה, לעובדים שכבר התאגדות למנוע את תוכניות הפיטורים במקום עבודתם, מה יעודד אחרים להתאגד בתקופה הזו?

הוועדים החדשים, צריכים להבהיר שפיטורים לצורך המשך מקסום או שימור רווחים פשוט לא מקובלים, ולפני בחינה של כל מהלך פיטורים שתואיל ההנהלה ותפתח את ספרי החשבונות בפני נציגי העובדים, שתקצץ קודם בשכר הבכירים לרמת השכר הממוצעת בחברה, ושהבעלים ישיבו דיבידנדים שמשכו.

משיקולים טקטיים, חלק מההנהלות מעדיפות להמיר פיטורים בפרישה מוקדמת או אי־קליטת עובדים חדשים, אלא שעדיין מדובר בחיסול משרות שמכביד את עומס העבודה באותה חברה, וגם פוגע בכלל העובדים במשק. בדיוק בגלל זה ההסתדרות צריכה להבטיח תמיכה אקטיבית לוועדים במאבק בפיטורים ובצמצום משרות, ובעת הצורך מול פיטורים המוניים או איומי סגירה אף לדרוש מהממשלה להלאים חברות.

היוזמה צריכה להגיע מלמטה

ההתאגדויות החדשות הוסיפו עוצמה וחיוניות להסתדרות, וכעת היא מתכוונת להשיק קמפיין בשווי 6.5 מיליון שקל לעידוד התאגדות, שיכלול פרסומות בטלוויזיה, ברדיו, באינטרנט ובסלולר. מדובר ביוזמה מבורכת, שתסייע לעודד התאגדויות חדשות בהסתדרות בפרט ואף ביתר ארגוני העובדים.

אבל ההסתדרות, ארגון העובדים הגדול במשק, יכולה וצריכה לעשות הרבה יותר מקמפיין פרסום כדי לעצור את הידרדרות תנאי השכר והמחיה ואת גל הפיטורים. היא יכולה לדוגמה לארגן הפגנה ארצית של עשרות ואף מאות אלפי עובדות ועובדים בדרישה להעלאת שכר המינימום המגוחך, לתוספת יוקר קבועה, ולהחזרת סל מוצרי היסוד לפיקוח. היא יכולה גם להשתמש בכוחה העצום כדי לדרוש להכפיל את מספר מעונות היום והמשפחתונים הציבוריים ולדרוש בנייה מסיבית של דיור ציבורי.

צעדים מהסוג הזה יכולים לזכות לתמיכה אדירה בחברה ולהפעיל לחץ גדול על הממשלה, אבל זה לא יקרה מעצמו. למרות הכוח האדיר שיש להסתדרות, עיני, ניסנקורן ושותפיהם להנהגת ההסתדרות העדיפו להימנע, באופן עקבי, מלגייס את עוצמתה לטובת שיפור אמיתי בתנאי החיים של העובדים, כולל בזמן המחאה החברתית, המאבק בהפרטת הרכבת וגזירות התקציב האחרון של לפיד.

היוזמה להניע את ההסתדרות למאבק רחב ונחוש תצטרך להגיע מלמטה — מצד קבוצות העובדים המאוגדות וחברי הוועדים. התפתחות מסוג זה צריכה להיות הצעד הבא של גל ההתאגדות ההיסטורי, בדרך לחיזוק כוחו המאורגן של מעמד העובדים בישראל.

*   מהגיליון החדש של "עיתון המאבק"
הצטרפו למאבק!
מול ממשלת הון גזענית, כיבוש וסכסוך ללא סוף באופק, ומול שיטה קפיטליסטית שמנציחה אוליגרכיה מושחתת, אי־שוויון, אפליה, מלחמות והרס סביבתי — נדרש מאבק לשינוי שורשי. מאבק סוציאליסטי היא תנועה של רעיונות בפעולה, עם ניסיון בשטח ועם שותפים ושותפות בעשרות מדינות. אנחנו מעורבים במחאות ובמאבקים, ומקדמים סולידריות והתארגנות במטרה לסייע להם לנצח, כחלק מהמאבק לשינוי סוציאליסטי. הצטרפו אלינו במאבק לבניית אלטרנטיבה סוציאליסטית!


תנועת מאבק סוציאליסטי
ת.ד. 125, תל אביב–יפו 6100101
[email protected]
054.818.44.61 | 054.818.44.62
מאבק סוציאליסטי היא תנועה סוציאליסטית הנאבקת למען חברה סוציאליסטית ודמוקרטית, המושתתת על צדק חברתי, שלום ושוויון. התנועה שותפה ב־ISA, התאחדות בינלאומית המאגדת תנועות ומפלגות סוציאליסטיות בעשרות ארצות ברחבי העולם.