טראמפ הטיל את פצצת הטרנספר על המזרח התיכון, האם הפסקת האש בעזה תשרוד?
מיליונים כמהים לסיום מוחלט של המלחמה אבל לממשלת המוות יש תוכניות משלה
דף הבית
מי אנחנו
על מה אנחנו נאבקים.ות
אפשר שאלה על סוציאליזם?
כנס סוציאליזם
דברו איתנו / הצטרפות
תרומת סולידריות
תשלום דמי חברות
התנועה העולמית
ארכיון כתבות
תקנון התנועה
דברו איתנו
תודה רבה!
ההודעה נשלחה, מצוין, נשתדל ליצור קשר בהקדם.
סולידריות עם עובדי כי״ל
לנצח את עידן עופר
להמשיך להרחיב את המאבק, לא להתפשר על אף מישרה ולבטל את ההפרטה
2,807

2,807

מתחילת החודש שובתים ללא הגבלת זמן 800 עובדי מפעל "תרכובות ברום" באזור התעשייה נאות־חובב במטרה לעצור את פיטוריהם של 140 עובדים. החל מיום רביעי הקרוב (18.2) יחברו אליהם לשביתה מלאה 1,500 עובדי מפעלי ים המלח בתגובה להתעקשות ההנהלה לפטר 135 מהם.

בחודש שעבר הוקם מטה מאבק משותף לוועדי העובדים במפעלים שבבעלות הטייקון עידן עופר, השולט ב"חברה לישראל", שמחזיקה בקבוצת "כימיקלים לישראל" (כי״ל) הכוללת את "תרכובות ברום" ומפעלי ים המלח.

החודש החלו עיצומים במפעלים שונים כדי להגביר את הלחץ הכלכלי על עופר לעצירת סבב הפיטורים במפעל הברום. במפרץ חיפה, עובדי בתי הזיקוק (בזן), כרמל אולפינים, דשנים ומכון המחקר תמ״י קיימו אסיפות עובדים במהלך שעות העבודה כדי לדון בצעדי סולידריות עם המפוטרים. בדרום השביתו עובדי "רותם אמפרט" את פעילות יצוא הפוספטים, עובדי צים ערכו אסיפות הסברה והשביתו מענה טלפוני, עובדי פֶּריקלאס השביתו הובלה של סחורות. בבאר־שבע הוקם אוהל מחאה מול משרדי הנהלת כי״ל ונערכו מספר הפגנות.

מחאה נגד הליכוד

עובדים מ"תרכובות ברום" השמידו לאות מחאה כרטיסי חבר של הליכוד. הסיקור התקשורתי גרר הודעת תמיכה צבועה וריקה מתוכן מצד נתניהו בפייסבוק.

רבים מעובדי המפעל היו עד לאחרונה חברי מפלגה ו־17 מהם אף חברי מרכז הליכוד. ראשי ועד העובדים נמנו עם שורה של חברי ועדים שפעלו במשך שנים במסגרת הליכוד, כשחלקם ראו בכך כביכול דרך "להשפיע מבפנים" על מפלגת השלטון.

מפלגת הימין הקפיטליסטית מעולם לא היתה בצד של ציבור העובדים באף תחום אלא פעלה כדי לרושש, לשעבד ולזרוע פירוד בקרב עובדים. טוב יהיה אם המשבר הנוכחי בכי״ל יוביל להתנערות של חברי ועדים מתמיכה הרסנית במפלגת שלטון ההון.

אולם חשוב לזכור גם שעיקר ההפרטה של כי״ל בוצע תחת שלטון "העבודה" ומרצ בתקופת ממשלת רבין השנייה.

נציגים אחרים ממפלגות הממסד מנסים כעת להצטייר כאילו הם מייצגים דאגה כנה לעובדי "תרכובות ברום" וכאילו המדיניות שהם מקדמים מייצגת את האינטרסים של מעמד העובדים.

כחלון ולפיד, שניסו לתפוס טרמפ, מקדמים מדיניות ניאו־ליברלית וישבו בממשלות של נתניהו שתקפו באופן ברוטלי את העובדים והעניים. שר הכלכלה ויו״ר הבית היהודי, נפתלי בנט, השמיע ביקורת מגומגמת על ההנהלה במקרה הזה, אבל כתאצ׳ריסט מושבע הוא אינו מתנגד עקרונית לפיטורים, וכפי שהעיד בעצמו, "לא לפיד, לא אני ולא נתניהו סופרים את העובדים".

יו״ר ש״ס אריה דרעי, שמפלגתו ישבה במרבית הממשלות הקפיטליסטיות בשנים האחרונות, מנסה כעת לחלץ את ש״ס ממשבר באמצעות דמגוגיה פופוליסטית, ו"נזכר" לקרוא להחזיר את כי״ל לידי המדינה.

העובדים לא צריכים הצהרות תמיכה מזויפות אלא מדיניות שתשרת אותם. מפלגות הממסד הקפיטליסטיות משרתות סדר־יום של התקפות על העובדים גם כשהן מנסות להתחפש ל"חברתיות". ציבור העובדים, היהודים והערבים, צריך מפלגה גדולה משל עצמו, שתציג אלטרנטיבה סוציאליסטית למפלגות שמשרתות את שלטון ההון.

במשך כשנה מנהלים עובדי כי״ל מאבק נגד תוכניתו של עופר ("הצעד הבא קדימה") לחסל כ־1,000 מישרות במפעלים שונים במטרה "להתייעל", או במציאות — להגדיל את שיעורי הרווח שהוא מגלגל לכיסו. עבור עופר מדובר בתרנגולת שמטילה ביצי זהב. בשנים 2011–2013 הוא ושאר בעלי המניות משכו מכי״ל דיבידנדים בהיקף של מעל מיליארד שקלים. אך סכום זה מתגמד בהשוואה לשנה שעברה, במהלכה, מסבירים נציגי העובדים, נמשכו מכי״ל דיבידנדים בסכום עצום שמתקרב לארבעה מיליארד שקלים.

בחודש מאי פוטרו 115 עובדים, באמצעות הסדר "פרישה מרצון", במפעלי "רותם אמפרט" שבבעלות הקבוצה, תחת איומים בסגירת המפעל. האיומים על העובדים גברו בתגובה לגיבוש המלצות "ועדת ששינסקי 2" להעלאה מזערית בגובה התמלוגים שנדרשת כי״ל לשלם למדינה בגין ניצול משאבי הטבע. מהלך הסחיטה הוביל לריכוך נוסף בהמלצות הסופיות של הוועדה, שטרם יושמו.

זכות הטייקון לפטר?

כעת מתרצת הנהלת כי״ל את תוכנית הפיטורים ב"תרכובות ברום" בטענות על הפסד מצטבר של 1.4 מיליארד שקל במפעל מאז שנת 2007. הטענות זוכות לדברור מצד גורמים בתקשורת הקפיטליסטית שפתחו מיד במסע הסתה נגד העובדים, תוך הדגשת עלויות שכר גבוהות מהממוצע במשק, במגמה להגן על זכויות הטייקון.

העובדים, שחשופים לסיכונים בריאותיים משמעותיים, הודפים את הטענות הציניות: "בעלים שמושך דיבידנד של מיליארד דולר, חברה המרוויחה מיליארדים, מנכ״ל שמרוויח 20 מיליון שקל [בשנה] טוענים שלעובד לא מגיע להרוויח? עידן עופר מתייחס לעובדי הנגב כנתינים שצריכים לשרתו ולהרוויח משכורת מינימום, בעוד הוא גוזל את משאבי הטבע. לא מתנצלים על זה שאנחנו מרוויחים — אנחנו עובדים קשה בשביל השכר הזה" (גלובס, 10.2).

בהנהלה מודים שכי״ל בהחלט מגלגלת רווחים מהברום שמופק מים המלח — בו נמצא ריכוז הברום הגבוה בעולם — אולם המפעל המדובר מקטין עבורה לכאורה את סך הרווחים ממערך הייצור של מוצרי הברום. נזכיר שלאורך השנים שבהן טוענת ההנהלה שהמפעל הפסיד, סבסדה המדינה את רווחי כי״ל באמצעות הטבות מס בהיקף של מיליארדי שקלים (לפחות 2.23 מיליארד שקלים בשנים 2006–2011).

במקביל ממשיכה כי״ל לגייס עובדים לאיוש של מישרות בתחומים שונים, ובתחילת החודש אף השיקה מטה חדש בהולנד, בו אמורים לעבוד כ־250 עובדים. גם ב"רותם אמפרט" המקוצצת מחפשים עובדים חדשים, אבל בתנאים מורעים.

להמשיך להרחיב את המאבק

הדרישה של הטייקון עופר והנהלת כי״ל לקצץ במישרות ובתנאי העבודה כדי שיוכלו להרוויח עוד על חשבון העובדים והציבור הרחב חייבת להיתקל בסירוב מוחלט.

הקמת מטה המאבק המשותף של כלל ועדי העובדים בכי״ל, ארגון אסיפות הסברה ונקיטת צעדי סולידריות ראשוניים היו מהלכים חשובים לקידום המאבק מול עופר והנהלת כי״ל (גם אנחנו בתנועת מאבק סוציאליסטי קראנו לאמץ אסטרטגיה שתכלול מהלכים מהסוג הזה). כעת ההכרזה על הצטרפות עובדי מפעלי ים המלח לשביתה עשויה להתחיל להטות את הכף לטובת העובדים, אם זו תהיה הקדמה למהלך של הצטרפות הדרגתית מתואמת של שאר קבוצות העובדים בחברות שבשליטת עופר לשביתה מלאה, תוך קריאה לסולידריות מצד עובדים באתרים בחו״ל.

כדי להפוך את אסיפות ההסברה לאפקטיביות יותר הן צריכות להתקיים עתה על בסיס יומי, לא רק לצורכי עדכון אלא גם כדי לאפשר לעובדים ולעובדות לדון בצעדים ובדרישות. לעובדים אין שום אינטרס להסכים אפילו לחיסול של מישרה אחת, גם בהסדר של "פרישה מרצון", ויש להם ברירה: בעזרת מטה המאבק הרחב והתגייסות של קבוצות עובדים נוספות הם מסוגלים לטרפד לחלוטין את דרישותיו של עופר.

ההצעה שהעלו מראש נציגים מההסתדרות לוויתור על עשרות מישרות ב"תרכובות ברום", בדומה לפשרה שהתקבלה ב"רותם אמפרט", היא טעות ובהחלט לא מאוחר לסגת ממנה.

למעשה העובדים וההסתדרות לא צריכים להסתפק רק בדרישה לביטול תוכנית הפיטורים אלא גם לפעול להסרת האיום המתמיד שמרחף מעליהם ומעל הציבור הרחב מצדו של עופר, ולדרוש את ביטול ההפרטה ההרסנית של כי״ל במטרה להגן על העובדים, על בריאות הציבור ועל הסביבה. אם ההסתדרות והעובדים יובילו עצרת מחאה ציבורית תחת הקריאה הזאת נגד עידן עופר והנהלת כי״ל, הם יוכלו לגייס גב ציבורי חזק.

תנועת מאבק סוציאליסטי תומכת במאבק עובדי כי״ל וקוראת:

■ לעצור את כל תוכניות הפיטורים בכי״ל — לא להתפשר על אף מישרה!

■ להגביר את הלחץ הכלכלי על עידן עופר: הצטרפות הדרגתית של שאר קבוצות העובדים במפעלים ובאתרים שבשליטת עופר לשביתה מלאה, תוך קריאה לסולידריות מצד עובדים באתרים בחו״ל.

לכנס אסיפות עובדים על בסיס יומי לדיון במצב, בצעדי המאבק הבאים ובדרישות מול ההנהלה ומול הממשלה. להביא כל סיכום מול ההנהלה להכרעת העובדים.

להרחיב את מטה המאבק ולגייס אליו עוד ועדי עובדים בנגב, ארגוני עובדים אחרים וארגוני סטודנטים. לארגן עצרת מחאה נגד עידן עופר והנהלת כי״ל בקריאה להלאים מחדש את כי״ל במטרה להגן על העובדים, על בריאות הציבור ועל הסביבה.

■ לבטל את ההפרטה ולהעביר את כי״ל לניהול ולפיקוח ציבוריים ודמוקרטיים, תוך אכיפה סביבתית מחמירה.

הצטרפו למאבק!
מול ממשלת הון גזענית, כיבוש וסכסוך ללא סוף באופק, ומול שיטה קפיטליסטית שמנציחה אוליגרכיה מושחתת, אי־שוויון, אפליה, מלחמות והרס סביבתי — נדרש מאבק לשינוי שורשי. מאבק סוציאליסטי היא תנועה של רעיונות בפעולה, עם ניסיון בשטח ועם שותפים ושותפות בעשרות מדינות. אנחנו מעורבים במחאות ובמאבקים, ומקדמים סולידריות והתארגנות במטרה לסייע להם לנצח, כחלק מהמאבק לשינוי סוציאליסטי. הצטרפו אלינו במאבק לבניית אלטרנטיבה סוציאליסטית!


תנועת מאבק סוציאליסטי
ת.ד. 125, תל אביב–יפו 6100101
[email protected]
054.818.44.61 | 054.818.44.62
מאבק סוציאליסטי היא תנועה סוציאליסטית הנאבקת למען חברה סוציאליסטית ודמוקרטית, המושתתת על צדק חברתי, שלום ושוויון. התנועה שותפה ב־ISA, התאחדות בינלאומית המאגדת תנועות ומפלגות סוציאליסטיות בעשרות ארצות ברחבי העולם.