על רקע סכנת התלקחות במזרח התיכון בגיבוי ממשל ביידן־האריס, טראמפ מאיים לחזור לשלטון
ההיבריס של מלחמת הכיבוש וההשמדה, וקמפיין ה"חיסולים", בדרך לתקיפת ראווה באיראן
דף הבית
מי אנחנו
על מה אנחנו נאבקים.ות
אפשר שאלה על סוציאליזם?
כנס סוציאליזם
דברו איתנו / הצטרפות
תרומת סולידריות
תשלום דמי חברות
התנועה העולמית ISA
ארכיון כתבות
תקנון התנועה
דברו איתנו
תודה רבה!
ההודעה נשלחה, מצוין, נשתדל ליצור קשר בהקדם.
המאבק למען זכות ההפלה בפולין
נשים מפגינות, שובתות ועושות היסטוריה!
המחאה הגדולה ביותר למען זכות ההפלה בהיסטוריה של פולין בלמה התקפה דרקונית על זכות הנשים על גופן ■ ממשלת הימין נאלצה לסגת אך המאבק רחוק מסיום
2,640

2,640

ביום שני האחרון (3.10) נשים בפולין עשו היסטוריה! מחאה עוצמתית שהתעוררה ברחבי המדינה הצליחה לבלום הצעת חוק דרקונית האוסרת על הפלות באופן כמעט מוחלט.

במסגרת המחאה התקיימו כ־143 הפגנות ברחבי פולין ואורגנה שביתת נשים הירואית. העוצמה של המחאה הפתיעה גם את המארגנות: בוורשה על פי מספר דיווחים הפגינו כ־50 אלף איש ואישה, כאשר המארגנות ציפו רק ל־5,000. בסך הכול כ־140 אלף השתתפו בהפגנות ברחבי המדינה באותו היום — המחאה הגדולה ביותר בעד זכות ההפלה בפולין אי פעם!

התגובה הראשונית למחאה מצד גורמי ממשלת הימין הייתה זלזול מוחלט. שר החוץ הפולני אמר בהתייחס להפגנות: "תנו להן ליהנות, שימשיכו אם הן חושבות שאין בעיות גדולות יותר בפולין".

אך לאחר שבממשלה הבינו את היקף המחאה גם היחס אליה השתנה. יומיים בלבד לאחר ההפגנות והשביתה, הממשלה נאלצה להודיע שהיא מתנערת מתמיכתה בהצעת החוק הדרקונית, וזאת על אף שמפלגת השלטון "חוק וצדק" (PiS) כבר קידמה אותה לדיון בוועדות הפרלמנט. ביום רביעי התקיימה ישיבת חירום של ועדת הצדק וזכויות האדם בפרלמנט שהמליצה לדחות את החוק, וביום חמישי הצעת החוק נפלה בפרלמנט ברוב של 352 מתנגדים מול 58 תומכים.

למעשה תהליך חקיקה שבדרך כלל לוקח חודשים צומצם ליומיים בלבד. ההתנהלות הזאת משקפת פאניקה ולחץ מצד גורמים בממשלה. כפי שסיכם שר המדע וההשכלה הגבוהה בפולין: "ההפגנות גרמו לנו לחשוב מחדש על החוק ולימדו אותנו מה זו ענווה".

אין דרך אחרת לראות את ההישג הזה מאשר ניצחון של מחאה המונית והירואית. עם זאת, המאבק למען זכות ההפלה רחוק מלהסתיים ושביתת נשים נוספת מתכוננת להתקיים בסוף החודש, 24 באוקטובר.

חודשים של מאבק

המאבק נגד ההגבלות החדשות על זכות ההפלה נמשך מזה חצי שנה. הצעת החוק המדוברת, האוסרת הפלות באופן גורף, למעט מקרים של סכנה ישירה לחיי האם, היא יוזמה של קואליציית ארגונים שמרנית־דתית בשם 'לעצור את ההפלות". יוזמי החוק אספו לאורך השנה האחרונה 400 אלף חתימות והגישו אותה לפרלמנט הפולני כ"יוזמה אזרחית".

כבר היום החוק בנושא ההפלות בפולין, שחוקק ב־1993 עם החזרת הקפיטליזם, הוא אחד המגבילים באירופה: נשים יכולות לבקש ביצוע הפלה רק במקרים של אונס, גילוי עריות, סכנה לאם או פגם מכריע בהתפתחות העובר. על פי הצעת החוק החדשה, יש לאסור הפלות גם במקרים הללו, למעט במקרים בהם יש סכנת חיים ישירה לחיי האם, ואף להטיל עונש של עד חמש שנות מאסר למי שתעבור הפלה ולרופאים שיסייעו לה.

הגשת הצעת החוק לפרלמנט על ידי ארגוני הימין הובילה להפגנות אלפים בעד הזכות להפלה בכל רחבי פולין והקמת קבוצות מחאה בנושא ברשתות החברתיות. קבוצות המחאה השונות הצליחו בכוחות משותפים להחתים 250 אלף אזרחיות ואזרחים על הצעת חוק משלהן הקוראת לבטל את ההגבלות הקיימות ולאפשר הפלה על פי דרישה ב־12 השבועות הראשונים להריון.

בספטמבר, מפלגת השלטון הימנית, דחתה כצפוי את הצעת החוק של הפעילות בעד זכות ההפלה והחליטה לקדם את הצעה הקוראת לאסור על הפלות. לאחר ש־PiS פרשה למעשה את חסותה על הצעת החוק הדרקונית, החלה התארגנות להפגנות המוניות ושביתה ב־3 באוקטובר תחת הכותרת "יום שני השחור", בהשראת שביתת הנשים ההיסטורית באיסלנד ב־1975 — אז 90% מהנשים לא הגיעו למקומות העבודה כמחאה על אי־שוויון מגדרי במדינה.

בגלל הגבלות אנטי־דמוקרטיות על זכות השביתה בפולין, תנועת המחאה הספונטנית קראה לנשים לקחת יום חופש מהעבודה ב־3 באוקטובר ולהפגין באותו היום. נשים רבות לא יכלו להרשות לעצמן לבקש יום חופש מהעבודה בגלל אי־בטחון תעסוקתי. חלקן הגיעו לעבודה בלבוש שחור כאות מחאה, רבות מהן החליטו בכל זאת לא להגיע לעבודה ללא שום הבטחה שהן לא יפוטרו כתוצאה מכך.

יום לפני השביתה אחת משלושת פדרציות ארגוני העובדים הגדולות, OPZZ, הכריזה שתתמוך בנשים שישבתו ותגן עליהן מפני התנכלויות של מעבידים. זה איפשר לנשים רבות, בייחוד מהמגזר הציבורי, לשבות ולהפגין. ההכרזה השפיעה גם על מורות, המאוגדות באיגוד נפרד משלהן. בחלק מבתי הספר הן יזמו מחאות משותפות עם התלמידות והתלמידים ואפילו תמכו בהשבתות לימודים ספונטניות שאורגנו על ידי תלמידות שרצו להגיע להפגנות.

המאבק חייב להמשיך

רבות מהמשתתפות בהפגנות "יום שני השחור" קראו לא רק לגנוז את הצעת החוק החדשה, אלא לשנות גם את החוק הקיים כך שיאפשר לכל אישה לעבור הפלה כשתרצה.

נתונים על היקף ההפלות החוקיות והבלתי־חוקיות בפולין מצביעים על פער עצום בין רצונן של נשים לבין המצב החוקי. "הפדרציה למען נשים ותכנון משפחה" דיווחה בדיון בפרלמנט הפולני כי בכל שנה מתרחשות כ־1,000 הפלות חוקיות לעומת כ־150 אלף הפלות לא חוקיות, כאשר 10%–15% מן ההפלות הלא חוקיות מתרחשות מחוץ לפולין, במדינות כמו אוסטריה, גרמניה, בריטניה והולנד. חשוב לציין שבכל אחת מן המדינות האלה, כולל בפולין, מדובר בהוצאה של מאות יורו.

לפי עדויות שניתנו באותו דיון בפרלמנט נראה כי נשים מעדיפות להגיע למדינות אחרות באיחוד מכיוון שהפלות לא חוקיות בפולין מבוצעות בתנאים רעועים. מכך ניתן להסיק שהנגישות להפלה היא מוגבלת יותר בהתאם לרקע המעמדי של נשים. כלומר, נשים משכבות מרוששות יותר כנראה לא יוכלו להרשות לעצמן לבצע הפלה בתנאים בטוחים, אם בכלל. עדויות ונתונים אלו שופכים אור (או למעשה חושך) על המציאות של נשים בפולין ועוזרים להבין מדוע המחאה כנגד הקשחת הנגישות להפלה עוררה זעם עצום כל כך.

בנוסף לכך, גם אם המדינה קובעת כי האישה זכאית להפלה, סעיף בחוק הקיים מאפשר לרופאים לסרב לבצע את ההליך מ"סיבות מצפוניות". קתרינה קספורה, פעילה למען זכות ההפלה בפולין ב־25 שנה האחרונות, מספרת כי בדרום פולין רוב הרופאים השתמשו בסעיף זה על מנת שלא להעניק טיפול גם לנשים שעומדות בקריטריונים שמאפשרים הפלה. היא מתארת גם מחסור בחינוך מיני ומגדרי ובגישה לאמצעי מניעה מודרניים.

סולידריות בינלאומית

בשורה של ערים ברחבי העולם התקיימו הפגנות סולידריות עם המחאה בפולין. גם בתל אביב התארגנה משמרת סולידריות מחוץ לשגרירות פולין בה לקחו חלק גם פעילות ופעילים ממאבק סוציאליסטי.

שבוע לפני כן יזמנו פעילות סולידריות עם המאבק למען זכות ההפלה באירלנד, כחלק מיום פעולה בינלאומי בנושא. בסוף ספטמבר עשרות אלפים צעדו בדבלין למען זכותן של נשים לבחור ובחודש הקרוב ביטול האיסור הברברי על הפלות במדינה יובא לדיון בפרלמנט האירי.

המחאה העוצמתית בפולין וההישג הראשוני שהצליחה לקטוף יכולים לתת רוח גבית חזקה למאבק באירלנד, אך גם ברוסיה השכנה שבה מפלגת השלטון של פוטין יוזמת הגבלה חדשה על הפלות. אין ספק כי גם בישראל נשים וגברים ישאבו השראה מהמאבק שמתרחש בימים אלה בפולין.

מה עכשיו?

הצעת החוק הדרקונית למעשה נדחתה אך האיום עוד לא הוסר. על פי "קרקוב פוסט", מנהיג מפלגת השלטון, ירוסלב קצ׳ינסקי רומז כי הממשלה תקדם בעתיד הצעת חוק משלה בנושא שתחמיר את מגבלות על ביצוע הפלות אם כי בצורה פחותה יותר מהצעת החוק שנפסלה. על פי דיווחים שונים, המפלגה מגבשת הצעת חוק שתאסור על הפלות במקרים של מומים קוגניטיבים של העובר.

כמו כן, ישנה גם הצעת חוק חדשה ביוזמת קואליציה שקוראת לעצמה באופן ציני "פדרציה של תנועות למען הגנת הזכות לחיים" שתומכת באיסור גורף על הפלות אך ללא עונש מאסר. יוזמה זו כבר זכתה ל־160,000 חתימות והוגשה לפרלמנט, אך לא ברור עד כמה הממשלה תהיה מעוניינת לקחת את הסיכון ולקדם את הצעת החוק.

מכל הסיבות האלו, נשות פולין ממשיכות במאבק. שביתת נשים נוספת מתוכננת ל־24 באוקטובר — יום השנה לשביתה הנשים באיסלנד.

פעילות ופעילי 'אלטרנטיבה סוציאליסטית' (Alternatywa Socjalistyczna), התנועה האחות של מאבק סוציאליסטי בפולין, לוקחים חלק פעיל במחאה וקוראים להקים התארגנות ארצית שתעזור לכל קבוצות המחאה בנושא שהוקמו ברחבי המדינה לשלב ידיים ולבנות קשרים עם עובדות במערכת החינוך ומערכת הבריאות ועם ארגוני העובדים שמייצגים אותן.

כך ניתן יהיה לוודא כי השביתה הבאה תהיה מאורגנת יותר ותוכל לדרוש לא רק את עצירת ההתקפות החדשות על זכות ההפלה, אלא שינוי מקיף יותר שיאפשר לכל אישה להחליט מתי והאם היא רוצה להביא ילדים. המשמעות של זה היא גם השקעה מאסיבית במערכת החינוך, במערכת הבריאות, בדיור ציבורי, בשיפור השכר ותנאי העבודה שיאפשרו לנשים שרוצות להביא ילדים לעשות זאת.

הצטרפו למאבק!
מול ממשלת הון גזענית, כיבוש וסכסוך ללא סוף באופק, ומול שיטה קפיטליסטית שמנציחה אוליגרכיה מושחתת, אי־שוויון, אפליה, מלחמות והרס סביבתי — נדרש מאבק לשינוי שורשי. מאבק סוציאליסטי היא תנועה של רעיונות בפעולה, עם ניסיון בשטח ועם שותפים ושותפות בעשרות מדינות. אנחנו מעורבים במחאות ובמאבקים, ומקדמים סולידריות והתארגנות במטרה לסייע להם לנצח, כחלק מהמאבק לשינוי סוציאליסטי. הצטרפו אלינו במאבק לבניית אלטרנטיבה סוציאליסטית!


תנועת מאבק סוציאליסטי
ת.ד. 125, תל אביב–יפו 6100101
[email protected]
054.818.44.61 | 054.818.44.62
מאבק סוציאליסטי היא תנועה סוציאליסטית הנאבקת למען חברה סוציאליסטית ודמוקרטית, המושתתת על צדק חברתי, שלום ושוויון. התנועה שותפה ב־ISA, התאחדות בינלאומית המאגדת תנועות ומפלגות סוציאליסטיות בעשרות ארצות ברחבי העולם.