ממשלת הדמים הקפיטליסטית של נתניהו היא הכוח המסוכן ביותר באזור
התנקשויות הראווה מעמיקות ומרחיבות את מרחץ הדמים
דף הבית
מי אנחנו
על מה אנחנו נאבקים.ות
אפשר שאלה על סוציאליזם?
כנס סוציאליזם
דברו איתנו / הצטרפות
תרומת סולידריות
תשלום דמי חברות
התנועה העולמית ISA
ארכיון כתבות
תקנון התנועה
דברו איתנו
תודה רבה!
ההודעה נשלחה, מצוין, נשתדל ליצור קשר בהקדם.
לא למלחמה באוקראינה
השבוע הרביעי למלחמה של פוטין
הרס, משא ומתן וסערה כלכלית
918

918

המלחמה של משטר פוטין נגד אוקראינה נכנסה לשבוע הרביעי, ומספר הקורבנות עולה. על אף שורה של סבבי שיחות ומאמצים לתיווך בין הצדדים, התקיפות ממשיכות ומתרחבות.

הקורבנות המרכזיים של המלחמה הם ההמונים באוקראינה. במריופול הנצורה לבדה נהרגו מעל ל־2500 תושבים ותושבות. בחארקיב נהרסו מעל ל־600 מבנים. כשלושה מיליון אנשים, מחציתם ילדים, נאלצו לברוח מהמדינה, ובנוסף לכך כ־2–3 מיליון הפכו לעקורים פנימיים.

המשק הכלכלי האוקראיני נהרס. אפילו לפני המלחמה, כתוצאה מההחזרה הקטסטרופלית של הקפיטליזם עם נפילת בריה״מ, אוקראינה הייתה המדינה השנייה הענייה ביותר באירופה.

לא לפי התוכנית של פוטין

המשטר של פוטין הופתעה מעוצמת ההתנגדות שבה נתקל באוקראינה ומהעובדה שהפלישה לא התקדמה כמתוכנן. כוחות הצבא הרוסי טוענים כי כבשו רק אחת מ־20 הערים הגדולות, חרסון. גם שם הכוחות הרוסיים מתמודדים עם מחאות והפגנות של תושבים.ות. ברוב האזורים, הכוחות של פוטין לא התקדמו לאורך השבוע שעבר. קייב, חארקיב ואזורים מיושבים אחרים נמצאים תחת ירי והפגזות אינטנסיביות. חיל האוויר של רוסיה כמעט ולא מעורב ומערכות הנ״מ של אוקראינה ממשיכות לתפקד.

מתקפת הטילים הרוסית על בסיס יבוריב, שקרוב לגבול פולין ומשמש להעברת נשק וציוד ממעצמות המערב, בה נהרגו 35 ונפצעו 134 לפי ממשלת אוקראינה, הגבירה חששות לגבי התפשטות המלחמה. נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, אמר כי זוהי רק שאלה של זמן עד שמדינות שכנות יותקפו על ידי פוטין. אך עד השלב הזה, מעצמות המערב סירבו להכריז על "אזור אסור לטיסה" מעל אוקראינה, כשביידן טען כי המשמעות של זה תהיה מלחמת עולם שלישית.

משא ומתן?

ההסתבכות של המלחמה יכולה להביא את הקרמלין להיפתח לתיווך בין הצדדים ו"לפתרון מוסכם". יועץ לנשיא אוקראינה, אולכסיי ארסטוביץ', משער כי יהיה ניתן לסגור עסקה להפסקת הלחימה בעוד כ־2–3 שבועות או עד מאי, לכל המאוחר. זלנסקי עצמו אמר כי הוא פתוח לאפשרות להכריז על אוקראינה כמדינה נייטרלית (אחת מהדרישות של רוסיה), מאחר והאימפריאליזם האמריקאי ומעצמות מערביות אחרות הבהירו כי "אנחנו לא יכולים להיכנס [לברית נאט״ו]. וזה נכון, יש להכיר בכך".

נכון לעכשיו, הדרישות הנוספות שמציב פוטין, בהן הכרה בחצי האי קרים ובחבל דונבאס כשטח רוסיה, כנראה לא יתקבלו ע״י ממשלת אוקראינה.

בשביל המעמדות השליטים, דיפלומטיה ותהליכי מו״מ הם המשך המלחמה באמצעים אחרים. מה שעומד מאחורי "הנכונות להגיע לפשרה" הוא המפה החדשה של הגאו־פוליטיקה ויחסי הכוחות שנוצרו בחסות המלחמה, אך על הבסיס הזה לא ייתכן שלום בר־קיימא. כל הסדר שיושג יכול להיות מופר על ידי המשך המדיניות הצבאית וניסיונות חדשים לכיבוש שטחים, כמו גם התפרקות מתמשכת של אוקראינה (בדומה לבוסניה של היום).

ייתכן גם מצב בו הסדר שיושג יזכה להתעלמות מוחלטת, כפי שקרה עם הסכם מינסק ב־2014–2015 — ההסכם שהיה אמור לסיים את הלחימה במזרח אוקראינה, אך הופר על ידי שני הצדדים והשאיר את האזור במצב מלחמה.

בתגובה לפלישה הרוסית לפני שלושה שבועות, האימפריאליזם המערבי הרחיב את הנוכחות הצבאית שלו במדינות הבלטיות ובמזרח אירופה, פתח במרוץ החימוש הגדול ביותר מזה עשורים והנהיג את חבילות הסנקציות הקשות אי פעם. מדינות המערב אישרו כ־5800 סנקציות כנגד רוסיה — אין עוד אף מדינה שהונהג כנגדה מספר כזה של סנקציות אי פעם.

בנוסף לסנקציות מצד מדינות, יותר מ־350 תאגידים החליטו להפסיק או להשהות את פעילותם ברוסיה — בכללם מקדונלד׳ס, איקאה, ויזה ומאסטרקרד.

הסנקציות פוגעות בעיקר באנשים מן השורה ברוסיה, שמאבדים מקומות עבודה וחסכונות בשעה שהכלכלה הרוסית קורסת במהירות. התעמולה של הקרמלין מציגה את הסנקציות כמלחמה נגד כל התושבות והתושבים ברוסיה, מה שעולה בקנה אחד עם הצידוקים של המשטר למלחמה. זה משתלב עם דיכוי גובר של כל התנגדות למלחמה מבית. חקיקה חדשה מאיימת בעונשים של 15–3 שנות מאסר בגין פרסום "פייק ניוז" על המלחמה. לדיכוי הייתה השפעה: מספר המפגינים.ות ברחובות רוסיה היה קטן יותר ביום ראשון לעומת שבוע שעבר, וזאת על אף חוסר שביעות הרצון שהולך וגובר מתחת לפני השטח.

נקודת מפנה במצב העולמי

המלחמה באוקראינה היא נקודת מפנה מכרעת ביחסים הבינלאומיים. הסדר העולמי שהתעצב לאחר קריסת הסטליניזם ב־1989–1991 התפרק לחתיכות. "אין ספקי כי בימים הסוערים והאלימים שלאחר ה־24 בפברואר, הסדר הבינלאומי זועזע, ובמובנים רבים, התפך על ראשו באופן לא רגיל, לא צפוי ולרוב לא רצוי" — סיכם ה"גארדיאן" הבריטי ב־12 במרץ.

המלחמה באוקראינה היא הראשונה מסוגה בעידן המלחמה הקרה החדשה, בו הגושים האימפריאליסטיים, שהופכים יותר מיליטריסטיים — רוסיה, סין, ארה״ב, נאט״ו והאיחוד האירופי — ונמצאים על מסלול התנגשות חזיתית.

עבור הדיקטטורה של שי ג׳ינפינג בסין, המלחמה הוסיפה עוד משבר ענק לסדר היום. לאחר ההכרזה על שותפות "ללא מגבלות" עם רוסיה בזמן הביקור של פוטין באולימפיאדת החורף בבייג׳ין, המשטר הסיני העמיד פנים שהוא נוקט עמדה "נייטרלית". מבחינת האימפריאליזם המערבי, הסנקציות והמהלכים כנגד רוסיה הם בבירור אזהרה שמכוונת כלפי המשטר הסיני.

סטגפלציה

בעקבות המלחמה, המשק העולמי עומד בפני זעזוע אִינְפְלַצְיוֹנִי והמערכת הקפיטליסטית חוזרת למצב של סטגפלציה — שילוב בין אינפלציה לקיפאון כלכלי. זה דומה למצב שנוצר בשנות ה־1970 וה־1980, אך כיום זה קורה על רקע מצב עולמי הרבה יותר טעון ומסוכן. מחירי האנרגיה והמזון מזנקים ופוגעים בצורה הקשה ביותר במדינות הניאו־קולוניאליות ובעניים.

לאוקראינה יש משאבים עצומים שנבזזו ונוכסו על ידי אליטות מקומיות מושחתות, שזכו לאורך העשורים האחרונים לגיבוי ממוסקבה או מהמערב.

כשהנשיא זלנסקי תקף בשנה שעברה את הסופר־עשירים באוקראינה, "זה היה חלק מבניית בסיס התמיכה שלו וכן גשרים לוושינגטון" — כך נכתב על ידי מכון המחקר 'המועצה האירופית למדיניות חוץ' (ECFR) ביוני 2021. המכון הוסיף כי הפעולות של זלנסקי אינן בגדר מדיניות אמיתית לשבירת האחיזה של האוליגרכים במדינה.

הגנה עצמית עממית

לעובדות ולעובדים ולעניים באוקראינה יש זכות מלאה להגנה עצמית. ישנם מספר דיווחים על התגייסות בקנה מידה רחב לפעולות של התנגדות עממית באוקראינה, לפעמים חמושה. זו אינדיקציה לכך שקיימים תנאים לארגון של כוחות הגנה עצמית עממיים ובלתי תלויים באליטה של אוקראינה, בכוחות בורגניים ובאימפריאליזם המערבי.

הזכות של תושבות ותושבי אוקראינה לקבוע את עתידם לא תוכל להתממש ללא נסיגה מיידית של הכוחות הרוסיים ללא תנאי. אך אם כוחות הצבא הרוסי יוחלפו בכוחות נאט״ו, אוקראינה תהפוך למדינת חסות של האימפריאליזם המערבי.

המלחמה באוקראינה היא אזהרה חמורה מפני הכיוון אליו תידרדר האנושות אם ציבור העובדות והעובדים והעניים בעולם לא יתאחד במאבק למען עולם משוחרר מזוועות העוני, הניצול, הדיכוי, והמלחמות.

רק התארגנות ומאבק עצמאיים מצד העובדות, העובדים והעניים יכולה להבטיח שלום ולשים סוף לעימותים אימפריאליסטיים שמאיימים להצית את העולם.

אנחנו אומרים ואומרות:

>> לא למלחמה באוקראינה! להוציא מייד את כל כוחות צבא רוסיה מאוקראינה, ולהשיבם לבסיסים.

>> להגן על הזכות להגדרה עצמית. תמיכה בזכותם של תושבי ותושבות אוקראינה לקבוע את עתידם, לרבות הזכות להגדרה עצמית של מיעוטים.

>> מחרחרי מלחמה לא מייצגים פתרון. אפס אמון במעצמות האימפריאליסטיות מכל צד. גם נאט״ו אינה כוח מגן, אלא חלק מהבעיה כמכונת מלחמה אימפריאליסטית בשירות אינטרסים של אליטות מנותקות.

>> בעד הזכות למקלט מדיני. לאפשר כניסת פליטים.ות אוקראינים לישראל, לבטל את הדרישה לתשלום ערבות ולספק עבורם ליווי ותמיכה ככל הצורך, לרבות שיכון, מזון וסיוע כספי — מימון באמצעות מס חירום על הטייקונים. הכרה ותמיכה גם עבור פליטים אחרים.

>> סולידריות בינלאומית. לבנות תנועת מחאה נרחבת, חוצת־גבולות — של א.נשים מהשורה, של ארגונים חברתיים, של איגודי עובדים — נגד המלחמה, נגד תוקפנות אימפריאליסטית, נגד עוני ושלטון הון. מאבק לשלום והתנגדות גם לחרחורי מלחמה במזרח התיכון ולכיבוש ולדיכוי של מיליוני פלסטינים.

>> להציב אלטרנטיבה. מול תוקפנות אימפריאליסטית ויריבויות בין מעצמות קפיטליסטיות בהובלת אליטות מושחתות, המביאות לעוד מרחץ דמים, להציב אלטרנטיבה של סולידריות בינלאומית ושינוי סוציאליסטי.

*   פורסם במקור ב־16 במרץ, באתר של תנועת ה־ISA בה שותפה מאבק סוציאליסטי
הצטרפו למאבק!
מול ממשלת הון גזענית, כיבוש וסכסוך ללא סוף באופק, ומול שיטה קפיטליסטית שמנציחה אוליגרכיה מושחתת, אי־שוויון, אפליה, מלחמות והרס סביבתי — נדרש מאבק לשינוי שורשי. מאבק סוציאליסטי היא תנועה של רעיונות בפעולה, עם ניסיון בשטח ועם שותפים ושותפות בעשרות מדינות. אנחנו מעורבים במחאות ובמאבקים, ומקדמים סולידריות והתארגנות במטרה לסייע להם לנצח, כחלק מהמאבק לשינוי סוציאליסטי. הצטרפו אלינו במאבק לבניית אלטרנטיבה סוציאליסטית!


תנועת מאבק סוציאליסטי
ת.ד. 125, תל אביב–יפו 6100101
[email protected]
054.818.44.61 | 054.818.44.62
מאבק סוציאליסטי היא תנועה סוציאליסטית הנאבקת למען חברה סוציאליסטית ודמוקרטית, המושתתת על צדק חברתי, שלום ושוויון. התנועה שותפה ב־ISA, התאחדות בינלאומית המאגדת תנועות ומפלגות סוציאליסטיות בעשרות ארצות ברחבי העולם.