על רקע סכנת התלקחות במזרח התיכון בגיבוי ממשל ביידן־האריס, טראמפ מאיים לחזור לשלטון
מורה פלסטיני שורד תחת מלחמת ההשמדה ברצועת עזה
דף הבית
מי אנחנו
על מה אנחנו נאבקים.ות
אפשר שאלה על סוציאליזם?
כנס סוציאליזם
דברו איתנו / הצטרפות
תרומת סולידריות
תשלום דמי חברות
התנועה העולמית ISA
ארכיון כתבות
תקנון התנועה
דברו איתנו
תודה רבה!
ההודעה נשלחה, מצוין, נשתדל ליצור קשר בהקדם.
גל ההתאגדות
ויכוח על מאבק ודמוקרטיה בבחירות לוועד עובדי לאומי קארד
בדצמבר נערכו הבחירות הראשונות לוועד ■ רשימת 'שינוי אמיתי' דרשה מאבק ודמוקרטיה ■ נאור קפולניק, עובד החברה ופעיל מאבק סוציאליסטי, גייס 340 קולות סביב קריאה להיאבק נגד אפליה בתנאים ונגד איומי פיטורים, ולהבטיח שבכל מאבק העובדים והעובדות הם שיכריעו לגבי הדרישות, הצעדים וההסכמים
2,837

2,837

כאלף עובדים הצביעו לראשונה בבחירות לוועד העובדים בחברת האשראי 'לאומי קארד' בדצמבר. לא היה מדובר במערכת בחירות ישנונית וגם לא כזו שאלפי פלאיירים מופצים כדי לפאר כל מועמד מבחינה פרסונלית. לא. בלאומי־קארד התנהל ויכוח עקרוני ואף סוער. לא ויכוח מול מתנגדים של מהלך ההתאגדות — כאלה, למרבה השמחה, כלל לא התמודדו.

הוויכוח המרכזי בבחירות היה על שאלות של דמוקרטיה איגוד־מקצועית, של הדרך למקסם את הישגי העובדים ומבלי להותיר את חלקם מאחור. עצם הדיון בשאלות האלו, שרלוונטי גם עבור התאגדויות עובדים נוספות, תרם לאחוז הצבעה גבוה יחסית של כ־70%.

נאור קפולניק, עובד החברה ופעיל מאבק סוציאליסטי, התמודד בבחירות על בסיס מצע שקרא ל"ועד חזק ודמוקרטי, ייצוג ישיר לכל מחלקה" לטובת מאבק אפקטיבי מול איום הפיטורים שבפתח, נגד ניסיונות ההנהלה לפגיעה בתנאים ולמען תוספות שכר לכלל העובדים — ובמיוחד לעובדים השעתיים, שלמעשה הופלו במסגרת ההסכם הקיבוצי הראשון שנחתם. הוא גייס 340 קולות (כ־34%) במסגרת הבחירות, שהיו אישיות וישירות.

נאור התמודד בשיתוף־פעולה עם עובדים נוספים שהתמודדו על בסיס רעיונות דומים, תחת הכותרת 'שינוי אמיתי'. שניים מביניהם הצליחו להיבחר לוועד.

שוחחנו עם נאור על הבחירות וחשיבותן להמשך המאבק.

בוא נתחיל בקצת רקע, מתי ולמה בעצם הוקם הוועד בלאומי קארד?

"ועד העובדים בלאומי קארד הוקם לפני כמעט שנתיים וחצי, לאחר שקמו ועדים בשאר חברות האשראי: ישראכרט וויזה־כאל. ההשראה מההתאגדות בענף הצטרפה לתסכול מהפער בין הרווחים העצומים של לאומי קארד — שרשמה בשנים האחרונות רווח נקי של קרוב ל־200 מיליון שקל מדי שנה — לבין העובדה שהשכר הממוצע בחברה היה ונשאר הנמוך ביותר מבין חברות האשראי השונות".

באפריל בשנה שעברה נחתם ההסכם הקיבוצי הראשון ובדצמבר נערכו הבחירות הראשונות. האם תוצאות הבחירות היו מעין הצבעת אמון בעצם ההתאגדות ובהסכם הקיבוצי?

"הבחירות התקיימו מספר חודשים לאחר חתימת ההסכם הקיבוצי הראשון בחברה. את המשא־ומתן לחתימתו ניהל ועד הפעולה הזמני (שלא נבחר), בראשות רעות פבלוביץ', שנבחרה כעת להמשיך בתפקיד. סיסמת הבחירות של רעות והרשימה שלה היתה 'ממשיכים את הדרך'. סביר להניח שהרבה עובדים הצביעו הצבעת אמון במי שעמדו בראש ההתאגדות הראשונית שהצליחה להביא לחתימת הסכם קיבוצי ראשון. זה קרה כך בכל הוועדים החדשים שקיימו בחירות בפעם הראשונה.

"אבל בבחירות אצלנו לא היתה אף רשימה של מתנגדים להתאגדות או להסכם הקיבוצי. השאלה המרכזית היתה האם הצלחנו להשיג בהסכם את המקסימום שניתן היה, איך מוודאים שההנהלה מיישמת את מה שכבר הושג ולא מובילה לפגיעה בתנאים שלנו ואיך משיגים תמורה הולמת יותר לעבודה הקשה שלנו. היו לא מעט עובדים שחשבו שאפשר היה לשפר את התנהלות הוועד. כתוצאה מכך נכנסו לוועד נציגים שלא התמודדו במסגרת הרשימה של רעות. עד כמה שאני יודע, זו הפעם הראשונה שזה קורה בבחירות בוועדים החדשים".

לדעתך אפשר היה להשיג יותר בהסכם הקיבוצי?

"קודם כל, חשוב לי להגיד, שההסכם בכלל לא היה נחתם והבחירות לא היו מתקיימות בלי מאות העובדים והעובדות שהצטרפו להתארגנות לפני כשנתיים, השתתפו באסיפות ובהפגנה ולקחו חלק בעיצומים. כמו שהסברתי בפלאיירים וכו' לקראת הבחירות, ההסכם הקיבוצי כלל שיפורים שלא היו קודם, כמו תקציבי רווחה, הגדלת הפרשות סוציאליות ושיפור בביטחון התעסוקתי לעובדים שזכו לקביעות.

"אך למרות ההישגים האלה ואפילו שהושגה תוספת ותק, ההעלאה בשכר מבחינת רוב העובדים היתה די מינורית. זה נכון במיוחד בנוגע לעובדים ברמות השכר הנמוכות יותר. לדוגמה, בהסכם נקבע שכר מינימום של 6,000 שקל בחברה, אבל זה לא חל על העובדים השעתיים, שהם כמעט חצי מעובדי החברה. גם ההפרשה עבור קרן השתלמות לנציגי שירות מתחילה רק אחרי ותק של שנתיים, בעוד שלשאר העובדים הוותק הוא שנה ועבור עובדי שירות הלקוחות (המחלקה הגדולה ביותר) ההפרשות מחושבות לפי שכר הנטו ולא הברוטו כנהוג.

"לדעתי התוספות שהושגו בהסכם לא שיקפו את הרווחים הגדולים של החברה, את העבודה המאומצת שאנחנו משקיעים ואת מה שהיה ניתן להשיג עם התנהלות אחרת ונכונות למאבק מול ההנהלה. בדרך להסכם הקיבוצי עברו כמעט שנתיים של משא־ומתן שהתנהל בחשאיות ושבמהלכו העובדים לא קיבלו אפילו עדכונים על הפרטים של ההסכם המתגבש. אפילו לא מה הדרישות שהוועד מעלה בשם העובדים. גם כשיצאנו ל־4 ימי עיצומים לא ידענו מהן בדיוק נקודות המחלוקת בין הוועד להנהלה שבגללן שבתנו! בין השאר, ההנהלה הצליחה להחתים את הוועד על הסכם סודיות, שהיה אחד הגורמים שהשאירו אותנו העובדים מנותקים מהדיון הקריטי על תנאי ההעסקה שלנו. האינטרס של ההנהלה זה שיהיה שטח רדום ופסיבי.

"אחרי שההסכם נחתם ההנהלה חתרה ל'צמצום עלויות' והעלתה את יעדי המכירות, תשלומי בונוסים נפגעו, קוצצו שעות הפעילות של מוקדי שירות הלקוחות (שם גם צומצמה האפשרות לעבוד משמרות כפולות), קוצצו תקנים ואפשרויות הניוד פחתו. הוועד הזמני ידע על זה אבל לא כינס אסיפות עובדים במחלקות כדי לדון על מה צריכה להיות התגובה מצדנו ולא הוביל מאבק רציני בעניין. ככל הנראה ישנם עוד צעדים כאלה שמתוכננים.

"אני חושב שנחוצה גישה אחרת. וזה חשוב להמשך המאבק שלנו על התנאים. אנחנו רגע לפני טלטלה שצפויה בשוק האשראי, אם הרפורמה שמשרד האוצר מקדם בשוק האשראי אכן תצא לפועל. עדיין לא ברור איך היא תראה והאם היא תוריד ריביות ללקוחות, אבל יש חשש שההנהלות ינסו להוביל בחסותה פיטורי עובדים וצמצומים נוספים. מהסיבה הזאת הבחירות לוועד היו קריטיות לקראת המאבק שכנראה צפוי לנו".

מי היו המתמודדים ומה היו התוצאות?

"29 עובדות ועובדים התמודדו לוועד בבחירות אישיות וישירות. היו 3 רשימות של שיתופי־פעולה ומתמודדת נוספת שרצה ללא רשימה והצליחה להיבחר. כאלף עובדים הצביעו — 70% מעובדי החברה. רעות נבחרה להמשיך כיו״ר הוועד ברוב גדול והרשימה שלה זכתה ב־9 מתוך 12 המקומות בוועד.

"אני התמודדתי יחד עם עוד 11 עובדות ועובדים ברשימה שנקראה 'שינוי אמיתי' והעבירה ביקורת סביב הנקודות שהזכרתי קודם. שניים הצליחו להיבחר. זה מראה שהמסר שהעברנו זכה להיענות יפה, במיוחד על רקע זה שמדובר בבחירות ראשונות, כמו שהסברתי קודם.

"במועמדות שלי תמכו 340 עובדות ועובדים, בערך 34% מהעובדים שהצביעו. היו חסרים רק 35 קולות נוספים כדי שאבחר. אני חושב שזה הישג רציני בהתחשב בעובדה שהייתי אחד משני המתמודדים עם הוותק הנמוך ביותר, 3 שנים בחברה. וזאת גם הבעת תמיכה משמעותית במצע שהצגתי.

"הוועד הזמני, אגב, כלל 17 חברים ואם המספר לא היה מצומצם ל־12, גם אני וגם מועמד נוסף מ'שינוי אמיתי' היינו נכנסים. יותר מזה, באופן מקומם, ועדת הבחירות החליטה שלא להציב קלפי בבניין שירות הלקוחות — שכאמור הופלו לרעה בהסכם ולא זכו לייצוג בוועד הזמני. יותר מ־150 עובדים חתמו על עצומה שקראה לוועדת הבחירות להציב קלפי גם שם. ובכל זאת, באופן מצער מאוד, רעות והרשימה שלה לא הצטרפו אלינו בקריאה לוועדת הבחירות, שפשוט התעלמה מהדרישה של 150 עובדים... ההחלטה יצרה תורים ארוכים בקלפיות. חלק מהעובדים, במיוחד אלה שהקלפי היתה רחוקה מהם והגיעו להצביע בסוף היום, נרתעו מהתורים ולא נשארו להצביע.

"היתה רשימה נוספת של 6 מועמדות ומועמדים, שהונהגה על ידי 2 עובדות שהיו חברות בוועד הזמני. אחת מהן פירסמה בקבוצת הוואטסאפ של הצוות שלה (קבוצות כאלה קמו ככלי של ההתארגנות) סעיפים מהסכמים קיבוציים בחברות אשראי אחרות שהיו טובים יותר משלנו. אנשי הרשימה של רעות הוציאו אותה מהקבוצה! אגב, גם אותי הם הוציאו מכל קבוצות הוואטסאפ של ההתארגנות שהייתי בהן".

זו התנהלות חמורה...

"לצערי זה היה חלק מהתנהלות בעייתית שפגעה בהליך הדמוקרטי של הבחירות. ועדת הבחירות ניסתה, באמצעות נהלים טכניים שהם חיברו, להקשות על הצבעה לדותן חסון מ'שינוי אמיתי' שהתמודד מול רעות על תפקיד היו״ר. רק אחרי מכתב מחאה שכתבתי, עתירה לבית הדין לעבודה שדותן הגיש והתערבות של מרחב רמת גן של ההסתדרות ברגע האחרון, הם ביטלו את הנהלים הביורוקרטיים האלה.

"למרבה הצער, הרשימה של רעות גם הפכה את עמוד הפייסבוק הרשמי של ההתארגנות לשופר של הרשימה שלה בלבד. זה היה יכול להיות לגיטימי רק אם היו נותנים במה שווה לכל המועמדים והרשימות. אבל הדף שימש כדי לתקוף מועמדים אחרים. אני עצמי הייתי פעיל בהתאגדות מהשלבים הראשונים, החתמתי הרבה עובדים, אירגנתי אסיפות עובדים ועיצומים וגם צירפתי עובדים לדף הפייסבוק של ההתארגנות, שפתאום פונה נגדי ומאמץ רשימה אחת בלבד ומונע מהרשימות האחרות לפרסם שם. זה מחליש את ההתארגנות לא מחזק אותה".

אחת התמונות שפירסם עמוד הפייסבוק "ועד עובדי לאומי קארד":

הזכרת קודם שעם התנהלות אחרת של הוועד אפשר להשיג יותר. מה אתה ו'שינוי אמיתי' הצעתם?

"לדוגמה, 'שינוי אמיתי' התחייבה לפעול נגד הסכם סודיות ובעד עדכונים שוטפים לעובדים. אני דרשתי שהמשא־ומתן יתנהל בשקיפות מוחלטת כלפי כלל העובדים, שיועברו דיווחים שוטפים, שיכונסו אסיפות כדי שנוכל לדבר ולהחליט על דרישות ותוכנית פעולה, ושכל הסכם שיושג בין הוועד להנהלה יובא לדיון ויאושר בהצבעה של כלל העובדים לפני החתימה.

"הסברנו שעל רקע חשש מאפשרות של פיטורים, קיצוצים או הרעת תנאים, התפקיד של הוועד זה לכנס את העובדים במחלקות השונות, לדווח על כל תוכנית שעומדת על הפרק ושהעובדים יחליטו על דרכי הפעולה בכל מחלקה. קראתי גם לייצוג ישיר בוועד לכל מחלקה, בהתאם לגודל.

"המצע שלי כלל דרישות כמו שיפור שכר לכלל העובדים, השוואת תנאים בין העובדים השעתיים ליתר העובדים, התנגדות מוחלטת לפיטורי צמצום, תמיכה בהעסקה ישירה ודאגה לסביבת עבודה בטוחה — ללא הטרדות והתנכלויות, וללא אפליה על בסיס מגדר, דת, לאום וכו׳.

"הדוחות הכספיים של השנה שעברה צפויים להתפרסם בימים הקרובים ולמרות מגמות של האטה בצמיחה במשק הם צפויים כנראה להראות רווחיות גבוהה. אין שום סיבה שלא נדרוש תוספות ותיקונים של עיוותי שכר. יכול להיות מאוד שנצטרך להיאבק נגד תוכניות פיטורים או נגד פגיעה כזו או אחרת בתנאים שלנו.

"המאבק על יחסי עבודה קיבוציים, שכר הוגן וביטחון תעסוקתי לא הסתיים. העובדים צריכים לקבל את כל המידע על מה שקורה, אבל בכל מה שקשור למאבק, כמה שיותר עובדים ועובדות צריכים להיות מעורבים בצורה דמוקרטית בדיון ובהכרעות על דרישות ובמידת הצורך גם על צעדים ארגוניים. אני בכל מקרה מתכוון להמשיך לעזור לחזק את ההתארגנות גם בתקופה הבאה".

הצטרפו למאבק!
מול ממשלת הון גזענית, כיבוש וסכסוך ללא סוף באופק, ומול שיטה קפיטליסטית שמנציחה אוליגרכיה מושחתת, אי־שוויון, אפליה, מלחמות והרס סביבתי — נדרש מאבק לשינוי שורשי. מאבק סוציאליסטי היא תנועה של רעיונות בפעולה, עם ניסיון בשטח ועם שותפים ושותפות בעשרות מדינות. אנחנו מעורבים במחאות ובמאבקים, ומקדמים סולידריות והתארגנות במטרה לסייע להם לנצח, כחלק מהמאבק לשינוי סוציאליסטי. הצטרפו אלינו במאבק לבניית אלטרנטיבה סוציאליסטית!


תנועת מאבק סוציאליסטי
ת.ד. 125, תל אביב–יפו 6100101
[email protected]
054.818.44.61 | 054.818.44.62
מאבק סוציאליסטי היא תנועה סוציאליסטית הנאבקת למען חברה סוציאליסטית ודמוקרטית, המושתתת על צדק חברתי, שלום ושוויון. התנועה שותפה ב־ISA, התאחדות בינלאומית המאגדת תנועות ומפלגות סוציאליסטיות בעשרות ארצות ברחבי העולם.