על רקע סכנת התלקחות במזרח התיכון בגיבוי ממשל ביידן־האריס, טראמפ מאיים לחזור לשלטון
ההיבריס של מלחמת הכיבוש וההשמדה, וקמפיין ה"חיסולים", בדרך לתקיפת ראווה באיראן
דף הבית
מי אנחנו
על מה אנחנו נאבקים.ות
אפשר שאלה על סוציאליזם?
כנס סוציאליזם
דברו איתנו / הצטרפות
תרומת סולידריות
תשלום דמי חברות
התנועה העולמית ISA
ארכיון כתבות
תקנון התנועה
דברו איתנו
תודה רבה!
ההודעה נשלחה, מצוין, נשתדל ליצור קשר בהקדם.
מצעד האקלים
אלפים צעדו בהשתתפות שיא נגד הרס האקלים
כ־15 אלף, במיוחד נוער, יהודים וערבים, ישראלים ופלסטינים ואחרים מרחבי הארץ, השתתפו במצעד האקלים הגדול אי־פעם ■ המצעד, שנדחק לשולי החדשות, עסק במשבר העצום שממיט הקפיטליזם על האנושות ■ גוש סוציאליסטי הוביל סיסמאות בעברית ובערבית
1,026

1,026

למצעד האקלים שהתקיים בתל אביב בשישי האחרון, 28 באוקטובר, הגיעו כ־15 אלף מפגינות ומפגינים, ובמיוחד נוער, יהודים וערבים מרחבי הארץ. זהו מצעד האקלים הגדול ביותר שהתקיים בישראל.

תנועת מאבק סוציאליסטי לקחה חלק גם השנה, עם בלוק סוציאליסטי, שהיה רועש ונלהב, בהשתתפות בולטת של תלמידות ותלמידים, בהם קבוצת נערות ונערים ערבים־פלסטינים מסכנין. קראנו סיסמאות בעברית ובערבית, בין השאר בדרישה למעבר ל־100% אנרגיות מתחדשות, לתחבורה בחינם, לבעלות ציבורית על משק האנרגיה, נגד שלטון ההון, להשקעה בתשתיות ירוקות במקום בהתנחלויות, ועוד. הפצנו פלאיירים תחת הכותרת: "שלטון ההון שורף לנו את העתיד".

מצעד האקלים הוא הפגנה שנתית המתקיימת בערים רבות ברחבי העולם — וגם בישראל — מאז 2014. השנה נערך המצעד על רקע המשך הקצנת משבר האקלים, עם המשך פעילויות ההרס האקלימי מצד תאגידים והממשלות הקפיטליסטיות. השנה ראינו את השפעות משבר האקלים בכל רחבי העולם: השריפות ביוון, באלג׳יריה ובמוקדים נוספים; הוריקן איאן שפגע בארה״ב, בקובה ובמדינות נוספות; והשיטפונות ההרסניים בפקיסטן שבהם נהרגו כ־1,700 בני־אדם. אסונות כאלה מתרחשים בתדירות ובעוצמה מוגברת בשל ההתחממות הגלובלית. הנוער ושאר המפגינות והמפגינים הגיעו למצעד כי הם מבינים את חומרת המצב ומוכנים להיאבק לשינוי.

(צילום: טום וול)
(צילום: מצעד האקלים 2022)

ומה בישראל?

אחרי ההתחייבויות היחצניות של הממשלה הקפיטליסטית של לפיד־בנט בוועידת האקלים של האו״ם בשנה שעברה בגלזגו ("100% אנרגיות מתחדשות עד 2050"), מה קרה? הצעת חוק האקלים הממשלתית הציבה יעד נמוך של צמצום 27% פליטות עד סוף העשור — מדובר בהצעה לחוק עמום, בלתי מחייב, בשירות טייקוני הנפט והגז, ושגם לא עבר בסופו של דבר בכנסת. בינתיים, משבר האקלים נעדר מהמצע ומהקמפיינים של רוב המפלגות.

ועידת האקלים הבאה של האו״ם תתקיים בשארם א־שייח' (החל מ־6 בנובמבר), תחת הדיקטטורה המצרית, ובחסות קוקה קולה, מזהמת הפלסטיק הגדולה בעולם. גם במצעד בתל אביב לא היה חסר גרינווש לעסקים: למשל, סודה סטרים, שבבעלות פפסיקו (המזהמת המתחרה של קוקה קולה), הציבה דוכן וחילקה בקבוקי פלסטיק.

במצעד הייתה נציגות מחלק ממפלגות הממסד — יש־עתיד, העבודה, מרצ. העובדה שהן שותפות בממשלה היוצאת לא הפריעה להן להגיע להפגנה נגד מדיניות חוזרת ונשנית של הרס אקלימי שקידמה בדיוק הממשלה הזאת, תוך ניצול המצעד לתעמולת גרינווש. זה מה שעשתה השרה להגנת הסביבה זנדברג (מרצ), בנאום מהבמה המרכזית לפני תחילת המצעד: "התחלנו להילחם בפלסטיק ועצרנו את עסקת קצא״א... ובאמת נלחמנו במשבר האקלים ושיקמנו נחלים ועשינו המון דברים". כך נראים צעדי חירום?

תובל קליין, חברת מאבק סוציאליסטי, הגיבה בנאום מהבמה, בו הזכירה שהסכם קצא״א למעשה לא בוטל וציינה שקידוחי הגז רק הורחבו תחת המשמרת של זנדברג. ה"פתרון" הקפיטליסטי של הממשלה לפלסטיק היה עוד מס ציני ולא הגבלות על עסקי הפלסטיק. תחת הממשלה ראינו גם המשך לאי־שוויון, אלימות על רקע מגדרי ויוקר המחיה, וגם הכיבוש נמשך — למשבר האקלים אין גבולות, הוא משפיע על מיליונים בין הנהר לים, והכיבוש כרוך גם בהשלכות סביבתיות קטסטרופליות.

אחריות אישית או בעיה מערכתית?

חלק מהקבוצות במצעד הציבו במרכז מסרים שעסקו ב"אחריות אישית", וקידמו מיחזור או תזונה טבעונית. מובן בהחלט שרבים מחפשים לפעול גם במישור האישי. אבל קבוצה אחת קידמה את המסר האנטי־חברתי שהבעיה העיקרית היא ילודה. חברות וחברי מאבק סוציאליסטי הסבירו שהאצבע המאשימה צריכה להיות מופנית אל הטייקונים והממשלות, ואל המערכת הקפיטליסטית שלהם. תאגידים רבים מקדמים מסר של "אחריות אישית", כחלק מקמפיין גרינווש, כשלמעשה הם מבקשים להפנות את האצבע המאשימה אל אנשים מהשורה — מי שגם פגיעים יותר להשלכות משבר האקלים. כ־90% מפליטות גזי החממה מגיעות מתשתיות חשמל, תחבורה, תעשייה וחקלאות. צריך לעבור בדחיפות ל־100% אנרגיות מתחדשות, אבל במקום לטפל בבעיה במפעלים ובתשתיות, מאשימים את הצרכנים ומעלים מיסים.

אנחנו הצבענו על האופי המערכתי של המשבר, שיוצרת שיטה ששמה את רווחי הטייקונים על חשבון העתיד והבריאות של כולנו — שיטה שבה בנקים משקיעים סכומי עתק, שנלקחו מהציבור, בחברות שהורסות וכורתות את יערות הגשם. זה ההיגיון הקפיטליסטי שיוצר את משבר האקלים, וזה ההיגיון שצעדנו נגדו. הדגשנו שכדי לעצור את המשבר דרוש מעבר לשיטה סוציאליסטית, שתאפשר שליטה ציבורית דמוקרטית במשאבים החיוניים בחברה, כדי שניתן יהיה לבצע את צעדי החירום הנרחבים הנחוצים להפסקת הזיהום התעשייתי.

"שלטון ההון שורף לנו את העתיד — להיאבק לשינוי סוציאליסטי" (צילום: טום וול)
(צילום: טום וול)

צמא גדול לפעולה

במצעד הורגש צמא גדול לפעולה, שהתבטא בכמויות בני ובנות הנוער שצעדו, צעקו והפגינו. מול כל ממשלה שתקום יבלוט הצורך להתארגן לפעולה עקבית ומתמשכת — מול המדיניות הקפיטליסטית ההרסנית, שברחבי העולם, בהנהגת פוליטיקאים מהימין דוגמת טראמפ ובולסונרו, החברים של נתניהו ובן־גביר, גרמה נזק סביבתי עצום, וגם הובילה דיכוי נשים ולהט״ב+, וליבתה ״הפרד ומשול״ גזעני.

למערכת הבחירות הצינית אין מה להציע לצעירים ולצעירות שרואות איך ההיגיון הקפיטליסטי של הממשלות והתאגידים מעמיד את העתיד שלהם בסכנה. המאבק במשבר האקלים דורש את החלפת השיטה ושינוי סוציאליסטי, והמאבק הזה צריך להיבנות מהשטח, דרך עוד הפגנות, מחאות ושביתות אקלים.

(צילום: טום וול)
"אקלים במקום רווחים — להיאבק לשינוי סוציאליסטי" (צילום: טום וול)

הצטרפו למאבק!
מול ממשלת הון גזענית, כיבוש וסכסוך ללא סוף באופק, ומול שיטה קפיטליסטית שמנציחה אוליגרכיה מושחתת, אי־שוויון, אפליה, מלחמות והרס סביבתי — נדרש מאבק לשינוי שורשי. מאבק סוציאליסטי היא תנועה של רעיונות בפעולה, עם ניסיון בשטח ועם שותפים ושותפות בעשרות מדינות. אנחנו מעורבים במחאות ובמאבקים, ומקדמים סולידריות והתארגנות במטרה לסייע להם לנצח, כחלק מהמאבק לשינוי סוציאליסטי. הצטרפו אלינו במאבק לבניית אלטרנטיבה סוציאליסטית!


תנועת מאבק סוציאליסטי
ת.ד. 125, תל אביב–יפו 6100101
[email protected]
054.818.44.61 | 054.818.44.62
מאבק סוציאליסטי היא תנועה סוציאליסטית הנאבקת למען חברה סוציאליסטית ודמוקרטית, המושתתת על צדק חברתי, שלום ושוויון. התנועה שותפה ב־ISA, התאחדות בינלאומית המאגדת תנועות ומפלגות סוציאליסטיות בעשרות ארצות ברחבי העולם.